НОВИНИ

Агенцията за приватизация влиза на проверка в "Булгартабак"

Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол влиза на проверка в "Булгартабак" от 1-ви април. Целта е да установи дали съкращенията на близо 90% от работниците в софийската цигарена фабрика не нарушават договора от 2011 година. Това обяви шефът на Агенцията Емил Караниколов. Ади: Стотици работници от "София БТ" излязоха днес на протест пред парламента. Те се обявиха категорично против затварянето на фабриката. От холдинга отново заявиха, че спирането на дейността се налага заради негативната медийна кампания срещу Булгартабак и загубата на пазари и че всички съкратени служители ще получат средно по 15 хиляди лева обезщетение.

Александър Марков
от Александър Марков
19:47, 30.03.2016
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

С този призив стотици недоволни работници на "Булгартабак", които вече са без работа, призоваха приватизационната агенция да се намеси и да провери законността на съкращенията.

След близо едномесечни неясноти около случващото се в"Булгартабак", пазарите му в Близкия Изток и дейността на фабриките му, в крайна сметка протестите на синдикатите и работниците доведоха до реакция от страна на държавата.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще проверява една много важна клауза в приватизационния договор от 2011 г. А тя гласи, че собственикът на "Булгартабак" няма право да променя предмета на дейност на холдинга в следващите 10 години - а именно до 2021 г. При положение, че се съкращават работници, от Агенцията искат да се уверят лично, че производството и търговията с цигарени изделия в "София БТ" не е спряна. Още повече, че самите синдикати и работници днес подадоха сигнал, че част от машините в софийското поделение на холдинга вече се изнасят.

Ако тази проверка на Агенцията покаже, че производството и търговията са спрени, съответно "Булгартабак" може да претърпи огромни неустойки.

Емил Караниколов, изп. дир. на АПСПК: Има една опция, която касае абсолютно всички дружества, и тя е, че за период не по-дълъг от 12 месеца те могат да спрат, но не могат да спрат едновременно. Длъжен съм да отбележа, че в тази хипотеза се включва ремонт, модернизация, както и аварии. Защото неустойката при неизпълнение е над 100 млн. евро, знаете, приватизационната цена беше 100 млн. и 100 000 евро. Към момента няма неизпълнение на приватизационния договор. Това категорично трябва да го кажем.

В никакъв случай. Всички онези около 306 души, които трябва да бъдат съкратени, вече получават известията си. До 10 май, за когато е планирано реалното им освобождаване от работа, те се водят в т.н. "платен престой", но без да имат достъп до самата фабрика. Работниците твърдят, че фабриката в София обработва годишно по около 6 000 тона тютюн, което е с около 1000 тона над квотата, записана в приватизационния договор. Това им дава основание да твърдят, че работа има и ще има, така че затварянето не е необходимо и съзряха в цялата сага около затварянето на фабриката нечисти интереси.

Потърсени за реакция от "Булгартабак" отново повториха, че временното спиране се налага заради драстичния спад на поръчките предизвикан от негативната медийна кампания, която се водела срещу холдинга и вследствие на това спирането на износа към Близкия изток. Увериха, че при съкращенията спазват всички правила на трудовото законодателство.

Така или иначе, работниците губят хляба си и това доведе и до днешния им протест по-рано пред парламента, вследствие, на който се стигна и до срещата в НС.

Това, което следва оттук нататък - протест пред тази сграда, централата на "Булгартабак" в столицата. След това всички ще трябва да изчакаме проверката на приватизационната агенция, която трябва да приключи до 6 април.

Трябва да кажем, че "Булгартабак", освен всичко друго, обяви и драстично - с до 80%, съкращаване на програмата си за изкупуване на български тютюн за следващия период. От години холдингът изкупува от нашите производители онези количества тютюн, които фирмите-прекупвачи отказват. Така "Булгартабак" се явява много важна част, балансьор в тютюневия сектор у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бум на мигрантите в Гърция
​Бум на мигрантите в Гърция
Четири обвинения за взривовете в Горни Лом
Четири обвинения за взривовете в Горни Лом