НОВИНИ

Ексклузивно за БНТ Джузепе Консоло: "Българската следа" е инсинуация

Бе извършена огромна несправедливост по отношение на българския народ относно атентата срещу Папа Йоан Павел II, каза в ексклузивно интервю за БНТ проф. Джузепе Консоло, защитникът на Сергей Антонов.Днес се навършват 30-години от оправдателната присъда на Сергей Антонов, обвинен в атентат срещу Папап Йоан Павел II.

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 30.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Консоло заяви категорично, че "българската следа" е инсинуация и съжали, че Антонов не е сред живите.

Защото за Италия днес той е абсолютно невинен, добави Консоло.

Според него общественото мнение несправедливо по време на процеса е направило Антонов виновен.

Вижте цялото интервю във видеото.


Покушението на папа Йоан Павел II е извършено от турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ във Ватикана. По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим. Той е задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Агджа, който посочва като свои съучастници още двама българи — Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София.

Антонов не се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е държавен служител, но не и дипломат.

Следствието, към което той е привлечен, продължава 2 години и 6 месеца. Процесът започва през май 1985 г. и завършва през март 1986 година. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор. Освободен е поради липса на доказателства.

На 1 август 2007 г. Антонов е намерен мъртъв в дома си на ул. "Сердика" в София от дъщеря му Ани. По тялото не е имало следи от насилие. Смъртта е настъпила няколко дни по-рано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха шефа на ДАИ за подкупи
Задържаха шефа на ДАИ за подкупи
​Депутатите приеха данъка за такситата ​
​Депутатите приеха данъка за такситата ​