НОВИНИ

Заводът за преработка на отпадъци ще заработи на пълна мощност от 1-ви април

От 1-ви април заводът за механично-биологично третиране на отпадъци ще преработва цялото количество битов отпадък, който се изхвърля смесено в сивите контейнери в София. Досега част от него се обработва в завода в квартал Филиповци. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на отчет на 6-месечната работа на инсталациите край село Яна.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:25, 30.03.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

За 6-те месеца на своята работа в завода са приети над 66 000 тона отпадъци, като от тях са преработени близо 57 000. Към момента той работи по план и постепенно се натоварва, за да достигне обработката на 410 000 тона отпадъци годишно.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "На практика вече постигнахме едно количество около 1000 тона на ден, което влиза и, разбира се, ще продължи да се увеличава с преработката на 100% от отпадъците."

Основната идея е от отпадъците да се прави основно твърдо гориво, познато още и като RDF. То се получава чрез процес на механично-биологично третиране на отпадъците.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Вече може да кажем, че отпадъците на София не са проблем, а ресурс."

Градоначалникът обяви, че всеки, който е заплатил такса смет, има право да получи безплатно 15 кг компост от Завода за биологична третиране ан отпадъци “Хан Богров“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Депутатите приеха данъка за такситата ​
​Депутатите приеха данъка за такситата ​
Омбудсманът организира дискусия по проблемите в здравеопазването
Омбудсманът организира дискусия по проблемите в здравеопазването