НОВИНИ

Master of Art - първи международен фестивал за документални филми

Master of Art - първият на Балканите международен фестивал за документални филми, посветени на изкуствата започва от 15 април. Домакини на събитието са НДК и кино "Одеон", а БНТ е медиен партньор.

bnt avatar logo
от Андреа Драганова
22:51, 31.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
Още
master art първи международен фестивал документални филми

Най-старият фестивал за документални филми, посветени на изкуствата се провежда в Монреал, Канада. В световен мащаб подобни фестивали все повече набират скорост. Ето че и България се превръща в домакин на такова събитие, а именно Master of Art.

Идеята за създаването му е на журналиста и режисьор Найо Тицин, който е и артистичен директор на фестивала. 31 интригуващи филма, които са премиерни за България са подготвили организаторите. За наградата най-добър филм ще се борят 24 заглавия от 11 държави.

Голяма част от тях са наградени или селектирани на най-престижните филмови фестивали в света като „Берлинале", „Сънданс" и фестивала във Венеция. Международно жури от трима чужденци и двама българи ще излъчи победителя.

Master of Art ще бъде открит на 15 април с късометражния филм "Жената от номер 6", отличен с "Оскар" през 2014 година и се закрива на 22 април с церемонията по награждаването и прожекция на лентата на Ал Пачино "Уайлд, Саломе".

Целите на фестивала са да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца и театъра, изобразителното изкуство, архитектурата и дизайна, и литературата, както и рекламни и видео арт продукции, създадени по света след 1 януари 2014.

Найо Тицин - артистичен директор на фестивала: Всички филми на фестивала Master of Art са премиерни за България. Истината е че тези филми няма къде да се гледат на кино, няма къде да се гледат по телевизии и няма ги във всички торент сайтове, защото не са кой знае какви блокбастъри, за да се качват и да се свалят. Можем да ги групираме в няколко основни подкатегории: филми за хора, които не са творци, но имат съзнанието да опазват културното наследство на света, филми за хора творци - изключителни, световни нива.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва новият договорен период на НЗОК
Започва новият договорен период на НЗОК
Основаха гражданско сдружение ДНК - Движение за запазване на българската нация
Основаха гражданско сдружение ДНК - Движение за запазване на българската нация