НОВИНИ

България и Лувърът подписаха нов петгодишен договор

Министерството на културата и световноизвестният музей Лувъра в Париж подписаха нов петгодишен договор за сътрудничество. Така се продължава инициативата български произведения на изкуството да гостуват в музея, а експонати от него да бъдат представяни в България. Още от пратеника на БНТ в Париж Владислав Велев.

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 31.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Новият договор предвижда България и Лувъра да си сътрудничат в областта на културните изследвания, в борбата с трафика на културни ценности, при обмена на специалисти в областта на културата, както и за продължаване на българо-френските археологически разкопки в Созопол.

Договорът ще позволи на посетителите в Лувъра да се докоснат до експонати от български музеи, както стана при тракийската изложба миналата година:

Жан-Люк Мартинез, директор на Лувъра: Радваме се, че можахме да приютим античното българско наследство за една много хубава тракийска изложба, която имаше голям успех. Искаме да продължим да разкриваме на милионите посетители на Лувъра богатството на българското наследство.

Една от идеите е в рамките на българското председателство на Европейския съвет през 2018 година Лувърът да бъде домакин на изложба на архиви от Османската империя или на византийското изкуство от 9 - 10 век.

В България би могла да дойде изложба на 60 ценни ренесансови картини. Тази културна размяна дава възможност ценни експонати да се показват в България, българските ценности да се видят от повече хора и това да е организирано с възможно най-малко разходи:

Вежди Рашидов, министър на културата: През миналата година през Лувъра са минали над девет милиона посетители, а по различни оценки българската изложба е била видяна от между три и четири милиона души.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​България и Лувърът подписаха нов петгодишен договор
​България и Лувърът подписаха нов петгодишен договор
Забравен багаж на столичен булевард вдигна на крак службите
Забравен багаж на столичен булевард вдигна на крак службите