НОВИНИ

В София започна годишното отчитане на парното

В София започва годишното отчитане на парното. Само едно от дружествата на територията на столицата ще отчете около 38 000 абоната в предвидените за целта по закон - 45 дни. Отчитането ще става на две възможни дати и трябва да завърши до края на май. Потребителите обаче са недоволни от факта, че често дните определяни за отчет са работни вместо почивни, което ги затруднява.

bnt avatar logo
от Ива Милорадова
06:56, 27.04.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Валентин Лазаров от столичния квартал "Дружба" е освободил целия си работен ден, за да отчетат парното му още на първата възможна дата. Казва, че често му се налага за отваряне на апартамента за различни отчетници да разчита и на съседите си.

Валентин Лазаров: Тука си имаме добри съседи и успяваме да се справим благодарение на тяханта помощ... те идват - отварят при нас, ние - при тях и така. Отчитаме само 1 радиатор, а и него не го включваме много. Но сме само двама... възрастни. Справям се, плащам си редовно не оставям да с енатрупат, ако оставиш да се натрупат става тежко.

Иначе фирмата - топлинен счетоводител, обслужваща Валентин ще трябва да посети над 38 000 абоната само в София. След двете дати за отчитане, клиентите ще имат още 3 месеца за възражения и индивидуални отчитания, но за своя сметка.

Петя Маргаритова - регионален управител на фирма - топлинен счетоводител: В София до 5 юли, всички абонати ще получат първоначалния резултат от изготвените изравнителни сметки. От този срок започва да тече едномесечния срок за рекламация върху изготвеното дялово разпределение и отчета на уредите. Срокът за допълнителен отчет и искане на преработка е 3 месеца и също започва да тече от 5 юли. След изтичането на тези 3 месеца няма право да иска преработка на изравнителна сметка. Съответно сметката му се начислява на служебен разход.

През предходната отоплителна година само 2% от 70 000 клиенти на този счетоводител не са осигурили достъп до дома си при отчитането в края на сезона. Заради зачестилите случаи на пенсионери измамени от мними служители на различни дружества, топлинните счетоводители съветват клиентите си да допускат в дома си само отчетници със служебни карти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кръводарителска кампания във Варна преди Великден
Кръводарителска кампания във Варна преди Великден
Мерки за безопасността на пътя. Е-79 е един от най-опасните участъци
Мерки за безопасността на пътя. Е-79 е един от най-опасните участъци