НОВИНИ

НС продължава и днес гласуването на промените в Изборния кодекс

Депутатите продължават и днес гласуването на промените в Изборния кодекс след като приемането на текстове от законопроекта продължи до късно тази нощ.

bnt avatar logo
от БНТ
06:07, 27.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Парламентът реши избирателите, които не са гласували на два избора от един и същ вид - например президентски или парламентарни, да бъдат заличавани от избирателните списъци. Те ще могат да бъдат включвани отново, ако подадат заявление за това. Депутатите решиха още в бюлетината да има квадратче "Не подкрепям никого".

На среща с премиера, управляващите партии се споразумяха, че този вот няма да се отчита при определянето на изборните резултати. Така малките формации няма да бъдат ощетени. Управляващите се договориха също да има промяна по отношение на откриването на секциите в чужбина.

Преди дни парламентът реши те да могат да бъдат отваряни само в посолствата и консулствата. В кодекса обаче ще бъде записана възможност за отваряне на до 50 секции в определена държава, стана ясно след разговора с премиера. Предизборната кампания ще продължава 30 дни. Отпадна идеята два бъдат забранени социологическите проучвания по време на кампанията.

Преди да продължат с гласуването на новите изборни правила обаче, депутатите се очаква да изберат новите членове на Съвета за електронни медии и да прекратят пълномощията на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Миналата седмица Коцева депозира оставката си след като стана ясно, че фирма на съпруга ѝ е спечелила обществената поръчка за нови спирки на градския транспорт в София. Скандалът вече коства оставката на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов и на цялото ръководство на Центъра за градска мобилност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Протестиращите превозвачи се срещат с министри и депутати
​Протестиращите превозвачи се срещат с министри и депутати
В 00.20 часа депутатите приключиха извънредното заседание, продължават и утре
В 00.20 часа депутатите приключиха извънредното заседание, продължават и утре