НОВИНИ

Белгийските жители ще получат йодни таблетки срещу последствия при ядрена авария

Всички белгийски жители ще получат безплатно йодни таблетки за предпазване от последиците при ядрена авария, съобщават местни медии, като се позовават на изявление на министъра на здравеопазването Маги де Блок.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:18, 28.04.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
белгийските жители получат йодни таблетки последствия ядрена авария

Досега такива таблетки се раздават на хората, които живеят в радиус от 20 километра от атомна централа. Предвижда се този периметър да бъде разширен до 100 километра и да отчита също ядрените съоръжения в съседни държави. Така се очертава необходимостта всички в Белгия да разполагат с таблетки.

Раздаването на таблетките ще бъде за сметка на белгийската национална електрическа компания "Електрабел". В дебат, състоял се в парламентарната комисия по здравеопазване, депутати отново са настояли Белгия да прекрати производството на ток от ядрени мощности. Част от депутатите са на мнение, че трябва да бъде отговорено положително на призива на Германия и на Люксембург спрените белгийски ядрени реактори да не бъдат включвани отново.

В Белгия през 70-те години на миналия век са изградени две атомни централи с общо седем реактора. Повечето от реакторите днес са спрени заради открити пукнатини в обшивката и други притеснения, свързани със сигурността. Разследването на терористичните мрежи в страната в последните месеци показа, че АЕЦ са потенциална мишена за атентат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС отмени забраната за къмпингуване и паркиране в зона А на Черноморието
НС отмени забраната за къмпингуване и паркиране в зона "А" на Черноморието
Осъдиха 8 българи, крали метал за над 1 милион евро в Германия
Осъдиха 8 българи, крали метал за над 1 милион евро в Германия