НОВИНИ

69 нови милионери са се появили у нас в края на 2015 г.

69 нови милионери са се появили у нас през последните три месеца на миналата година - сочат разчетите на родните банки. Така общият брой на милионерите у нас става 680. След кризата с КТБ богатите българи предпочитаха да раздробят влоговете си в няколко банки. Сега обаче тенденцията е отново да се правят милионерски влогове.

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 12.02.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

След лятото на 2014 г., когато КТБ беше затворена, богатите българи предпочитаха да правят влогове до 196 000 лева, които са защитени от закона при фалит на банката. Година по-късно, т.е. от средата на 2015 г. досега се увеличават влоговете над 1 млн. лева.

Тихомир Тошев - кредитен експерт: "Най-вече това са хора, които имат собствен бизнес. Започнаха да печелят повече през 2015 г. заради раздвиженото потребление. Затова имаме нови 69 милионери. От друга страна данните за финансовата и банковата система са, че тя е изключително ликвидна и стабилна. Затова и тези хора не се притесняват да държат суми над гарантираните".

През 2015 растат спестяванията ни в банките и вече са достигнали близо 43 млрд. лв. Попитах столичани предвид ниските лихви биха ли изтеглили депозита си от банката за да вложат парите в имущество:

"Не бих го изтеглила. В банката съм сигурна и това е причината да държа в нея парите си".
"Всичките пари, които имаме ги влагаме в бизнес и не ги държим в банка".


;

Интересно е, че по по данни на БНБ, броят на депозитите в банките у нас леко е намалял в края на 2015 г., но общият обем на спестените пари продължава да расте.

Тихомир Тошев - кредитен експерт: "Обяснението е намаляване на броя на малките депозити - тези до 2 000 лева. Част от хората се почустваха по-сигурни през 2015 г. и започнаха да теглят и да харчат малки спестявания за ремонти по дома, за дограма и други".

От друга страна според експертите хората с по-високи доходи успяват да заделят повече пари и оттук ръстът на общия обем депозити се увеличава.

Що се отнася до кредитите, очакванията са, че тази година кредитния пазар у нас ще бъде много по-активен, особено от страна на бизнеса за нови производства. Прогнозите са, че ипотечните кредити също ще се увеличат с около 17 на сто заради раздвижения пазар на недвижими имоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световните сили се договориха за спиране на военните действия в Сирия
Световните сили се договориха за "спиране на военните действия" в Сирия
Новините в 100 секунди на 12 февруари
Новините в 100 секунди на 12 февруари