НОВИНИ

Новите учебници за 1-ви и 5-ти клас готови чак догодина

Новите учебници за 1-ви и 5-ти клас няма да бъдат готови тази есен, а чак за учебната 2017-2018 година. Това стана ясно след днешната среща на министър Меглена Кунева и зам. министър Диян Стаматов с издатели.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:54, 12.02.2016
Чете се за: 01:42 мин.
Още

Очертава се през есента първокласници и петокласници да учат със старите учебници, но по новите учебни програми. Заради това противоречие все още не е ясно по какъв начин те ще изучават различния материал, заложен в новите програми. За да се обсъдят тези проблеми идната седмица министър Кунева ще се срещне и с Парламентарната комисия по образование.

Според обобщеното мнение на издателите след срещата, децата не бива да учат от нови, но набързо написани, некачествени учебници. Затова предложението им е - новите учебници да влязат от учебната 2017-2018-та.

Никола Кицевски - издателство" Просвета": Което напълно съответства на закона, той предвижда такава възможност, а новите учебни планове и самия закон те нямат нужда да се променят, те могат да влязат от тази година. Ще намерим начин в тези предмети, където има съществени различия между програмите за следващия етап 2017, ще намерим начин за всички деца да могат да получат нужните инструменти за работа - дали те ще бъдат учебници наречени, или нещо друго тепърва ще помислим.

Днес не стана ясно дали министерството приема тази вариант. Отговорите бяха уклончиви.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Учебници на 15 септември за всички ученици в 1-ви клас ще има, какви ще бъдат те продължаваме да дискутираме с колегите издатели.

Значи ли това нови програми със старите учебници? Кажете, за да го разберем.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Това означава, че продължаваме да се срещаме, за да имаме ясен отговор към всички тези въпроси и към вас.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Аз не вярвам в тактиката на отлагането нито в образованието, нито в живота, тогава когато отлагаш просто става по-трудно следващия път да постигнеш отчетлив резултат.


;

Но когато не се отлага закона, а само учебниците, се оказва, че ще се учи със стари учебници, но по новите програми.Тогава сериозни проблеми ще има с Буквара и Математиката за първи клас и с Българския език и Историята в 5-ти клас, защото там има промени в учебния материал. Какво ще се прави тогава, ще се печатат спешно само тези учебници ли, ще има някакви помагала ли - на този въпрос от министерството все още не са готови да отговорят.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Не би имало полуварианти в никакъв случай, не би имало и момент с два учебника по един предмет.

На въпрос на БНТ за изпуснатия учебен материал при срещането на стари и нови програми в пети и шести клас Стаматов каза, че пропуските ще се отстранят. А колкото до новите програми по история и литуратура, които имаха широк обществен отвзук, министерството организира дискусия по тях след две седмици в София, за да ги финализира.

Диян Стаматов, зам. министър на образованието и науката: До момента нямаме постъпили никакви писмени предложения.

Никакви? Всички са доволни от тези програми?

Диян Стаматов, зам. министър на образованието и науката: Да, всички са доволни никой не предлага абсолютно нищо, но както забелязахте имаше проблем, и то катастрофален, голям проблем.

Затова министерството само инциирало срещата в София, преди това ще има такива във Враца и Сливен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пететажна сграда се срути в центъра на Истанбул
Пететажна сграда се срути в центъра на Истанбул
Хиляди са пред фалит заради неспособност да плащат дълговете си
Хиляди са пред фалит заради неспособност да плащат дълговете си