НОВИНИ

България и Полша ще си сътрудничат в охраната на границата ни

Това стана ясно сред срещата на външния ни министър Даниел Митов с полския му колега Витолд Вашчиковски във Варшава. Това е първо официално посещение на български външен министър в полската столица от 2006 година.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
19:30, 07.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Близо месец преди срещата на върха на НАТО тук във Варшава.

В разговори продължили близо 2 часа бе обсъдена мисията на НАТО Ер форсинг, която ще обхване от една страна балтийските държави, а от друга Бъргария и Румъния.

В рамките на тази мисия полски военни самолети ще помагат да се опазва българското небе, заяви Витолд Вашчиковски. И той и Даниел Митов бяха категорични, че на предстоящия най-висок форум на НАТО през юли трябва да бъдат взети ясни решения за укрепването на източния фланг на алианса.

Витолд Вашчиковски, министър на външните работи на Полша: След 17 години членство в НАТО бихме искали Алиансът най-после да дойде при нас с военното си присъствие. Не желаем никакви привилегии а еднакъв статут на безопасността. В противен случай ние като част от източният фланг който се намира между Балтийско и черно море няма да се чувстваме равноправни членове на пакта.

Заплахите от Изток са прекалено много за да може НАТО да си позволи да не обърне солидно внимание на случващото се - от една страна, разбира се, руската агресия в Украйна, а от друга конфликтите в Близкия изток, миграционните потоци - това ся прекалено важни теми, за да маже алианса да си позволи да не усили източния си фланг.

Тези теми бяха акцент и в разговора на външния ни министър със зам.-председателя на полския сенат. Отношенията НАТО - Европейски съюз в епоха на предизвикателства пък бе темата на публичната рекция, която Даниел Митов изнесе тази вечер в полския университет за международни отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Ройтерс“  гостува на Факултета по журналистика
„Ройтерс“  гостува на Факултета по журналистика
Томислав Дончев: Приемането в еврозоната е и политическо решение
Томислав Дончев: Приемането в еврозоната е и политическо решение