НОВИНИ

Трагедията в Орландо: Изводите

Атаката в Орландо е 136-ата стрелба в Съединените щати само за тази година, при която са били ранени или убити поне четирима души. Това нападение обаче се откроява не само заради мащаба си, но и защото едновременно засяга различни наболели за страната проблеми като имиграцията, тероризма, правата на гейовете, контрола върху оръжията.

Златина Петкова
от Златина Петкова
11:58, 18.06.2016
Чете се за: 01:49 мин.
Истории
трагедията орландо изводите

Засега няма доказателства, че убиецът Омар Матийн е имал пряка връзка с „Ислямска държава“. Донякъде е успокояващо, че терористичната групировка не е организирала нападението, но е притеснително, че отново е успяла да вдъхнови някого на хиляди километри да извърши масово убийство. От 2014, когато се обявява за халифат, „Ислямска държава“ е свързвана с най-малко 90 атаки на различни точки по света, като убитите са повече от 1200. Около една четвърт от тези нападения са вдъхновени от групировката, като стрелбата в Орландо, а не организирани и осъществени от нея, както в Париж през ноември миналата година, например. Тези атаки, извършвани от т. нар. „вълци единаци“, вероятно ще стават все по-чести, тъй като „Ислямска държава“ променя фокуса на пропагандната си кампания. Заради все по-трудния достъп на наемниците до бойните полета в Сирия, групировката започва да призовава поддръжниците си да остават в родните си страни и да извършват терористични актове в собствените си общности.

Основна стратегия на „Ислямска държава“ е да използва тероризма като средство за въвличане на цели мюсюлмански общности. Ярък пример за това е фалшивият сирийски паспорт, намерен у един от терористите в Париж. Това допълнително увеличи антиимигрантските и антимюсюлманските настроения на много европейци – търсен ефект за засилване на противопоставянето на исляма и Запада, което е един от най-значимите инструменти на групировката за пропаганда и набиране на бойци. Подобна тенденция вече се наблюдава и в Съединените щати. Само ден след стрелбата в Орландо, Доналд Тръмп се опита да използва убиеца Матийн – който всъщност е роден в Ню Йорк, като самия Тръмп – като доказателство за необходимостта от временна забрана на достъпа на мюсюлмани в страната.

Трагедията в Орландо повдига и друг съществен въпрос – за приемането на гей общността. Това нападение несъмнено е най-бруталната проява на насилие срещу ЛГБТ хора в американската история. В последните годините общността постигна големи успехи в борбата си за равни права. Така за много американци сексуалната ориентация вече не е определяща характеристика. Атаката в гей клуба обаче е жестоко напомняне, че хомофобията остава голям проблем. Според проучване от 2011, ЛГБТ хората са 2,1 процента от населението на Съединените щати, но са били обект на 17,4 на сто от престъпленията от омраза. Това означава, че вероятността представителите на тази общност да бъдат нападнати е 2,6 пъти по-голяма, отколкото при цветнокожите и 41,5 пъти, отколкото при белите.

Стрелбата в Орландо за пореден път показва и колко разделена е страната по отношение на контрола върху оръжията. Американците са 4,4 процента от световното население, но 42 на сто от оръжията - собственост на цивилни, са в САЩ. Притежанието на оръжия се счита за част от американската култура, но използването на автоматична пушка отново повдига въпроса кои оръжия са твърде опасни за продажба на обикновените хора, да не говорим за хора като Матийн, който е бил в списъка на потенциални терористи. Опитът обаче показва, че този дебат едва ли ще доведе до решение на проблема. Закон за контрол върху оръжията не беше прокаран, когато конгресменка беше простреляна в главата на официално събитие, нито когато 20 деца бяха избити в началното им училище, не се случи и когато терористи стреляха по време на тържество на агенция за услуги на хора с увреждания. Всички бяха шокирани и осъдиха нападенията, но вместо до промяна, се стигна само до взаимни обвинения. След най-масовата стрелба в американската история ситуацията изглежда идентична.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложение на храни в Пловдив
Изложение на храни в Пловдив
Жители на кв. „Аспарухово” на протест по повод 2 години от потопа
Жители на кв. „Аспарухово” на протест по повод 2 години от потопа