НОВИНИ

По следите на богомилите

По пътя на богомилите в Западна Европа тръгват режисьорът Момчил Карамитев и професор Дамян Попхристов. Филмът "По стъпките на предците ни в Окситания" проследява проникването на богомилското учение в Южна Франция и връзката с техните последователи - катарите. Премиерните прожекции са утре и в неделя, в Дома на киното.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:55, 11.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Темата за богомилите и катарите предизвиква доста любопитство и тук и във Франция, но все още има непознати страни. На нови факти се опира филмът "По стъпките на предците ни в Окситания". Сред акцентите са две загадъчни пещери - в тази на Просвещението са започвали пътя към учението.

Момчил Карамитев - режисьор: Направи ми впечатление, че първата пещера е много тъмна. Там се прекарват най-малко три дни и целта е човек да влезе в контакт със себе си. А втората е светла - има издълбан пентаграм в една скала и човек трябва да се научи как да влезе и да застане на пентаграма.

Екипът открива малък музей на катарите. Виждат карти, на които са отбелязани Балканския полуостров и богомилите, но уредничката не знае нищо за учението.

Момчил Карамитев: Тя казва - нищо не знам. В 21 век, когато има организиран музей, не знаят нищо за нашите богомили и каква е връзката между богомилите и катарите. Ето затова правим този филм и изграждаме тазе духовни мостове с Дамян Попхристов. За да знаят хората и там и тук каква е духовната ни връзка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима посланици с орден Стара планина преди да отпътуват от България
Четирима посланици с орден "Стара планина" преди да отпътуват от България
Сметките за парно ще се преизчисляват само до 5 октомври
Сметките за парно ще се преизчисляват само до 5 октомври