НОВИНИ

Още издирват Фарук Бекташ

Продължава общодържавното издирване на турския гастербайтер Фарук Бекташ, който уби на място семейство мотористи, а след това изчезна, въпреки че беше под домашен арест. Мярката за неотклонение беше наложена първоначално от Окръжния съд, но на следваща инстанция беше променена в задържане под стража.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:26, 05.08.2016
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Продължават и протестите. И днес приятели на убитите мотористи се събраха пред турското посолство, за да изразят недоволството си от изчезването на Бекташ и отново да попитат как той е успял да се измъкне от домашния арест.

Причините, поради която Фарук Бекташ се оказва с очевидно неефективната мярка за неотклонение ,,домашен арест" са няколко: Поведението му е било добросъветсно, изразил е готовност да съдейства на разследването, наел жилище у нас, има чисто съдебно минало. В негова полза работела и възрастта му - той е 60-годишен пенсионер.

След като изчезна обаче мярката се промени на "задържане под стража". Мотивите - има обосновано предположение, че е извършил, обвиняемият е привлечен за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода престъплението. За това престъпление може да получи от 3 до 15 години затвор. Съществува опасност обвиняемият да се укрие, защото е чужд гражданин.

Голяма жълта къща с цветя и българския флаг ... и заключена врата - това е най-популярният дом в квартал Враждебна през последните няколко дни. Причината - именно тук наемател става Фарук Бекташ. 24 юли е денят на злощастната катастрофа. Само три дни по-късно на 27-ми Бекташ се заселил на улица 58-ма.

БНТ: А вие видяхте ли когато го доведоха?

Симеон - съсед на къщата, наета от Фрук Бекташ: Не, аз го видях след два дена. Мислех, че даже е съседът, а то се оказа, че е турчинът.

БНТ: Излизаше ли в двора?

Симеон - съсед на къщата, наета от Фрук Бекташ: Само в двора, по улиците - не. Видях, че идваха полиция - патрулки - сутрин, обед и вечер го проверяваха и това беше. След това изчезна.

МВР няма задължение да има пост пред дома на човека, който е под домашен арест, обясни главен комисар Георги Костов.

Главен комисар Георги Костов: А представяте ли си за какви средства става на въпрос ако на всеки един с мярка домашен арест му сложим 24-часова охрана. Това са три смени по 8 часа. Три надници трябва да има пред него.

А протестиращите мотористи се събраха и тази сутрин пред Турското посолство, за да демонстрират несъгласие срещу, по думите им, тоталната липса на правосъдие.

Сергей Ценков - протестиращ: За нас той можеше да се укрие и той се укри от нашите власти и по този начин възпрепятства нормален и справедлив процес срещу него.

В интервю за "Преди всички" по БНР турският посланик бе категоричен, че той и служителите от дипломатическата мисия нямат нищо общо с изчезването на турския гражданин Фарук Бекташ:

Българският съд взима решението. Ние нямаме нищо общо. Това е проблем на българските власти. Имаме много добро сътрудничество с българските съдебни власти, подчертава Гьокче. Съжалявам дълбоко за тяхната загуба, казва още турският посланик.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фронтекс ще засили контрола на българските граници с Турция и Сърбия
Фронтекс ще засили контрола на българските граници с Турция и Сърбия
Румънците са най-рисковите шофьори на пътя
Румънците са най-рисковите шофьори на пътя