НОВИНИ

7 години след наводнението в харманлийското село Бисер

7 години от голямото наводнение в харманлийското село Бисер се навършват днес. Бедствието отне живота на 9 души, но годишнината вече не се отбелязва с панихида. Виновен за трагедията няма, а повечето от пострадалите все още чакат справедливост.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
21:24, 06.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Седем години след трагедията в село Бисер почти никой не иска да говори за бедствието. Хората искат да забравят ужаса, въпреки че спомените са живи. Всеки почита паметта на загиналите си близки в семеен кръг. Други правят курбан за здраве.

Катя Тодорова, село Бисер: Всяка година си правя, аз специално предполагам, че и доста хора от селото си правят, но така самостоятелно. Решиха че 5 години ще правят и повече не.

Виновен за скъсаната стена на язовир "Иваново", който заля селото няма, а собствеността му остава неясна.
Обвинение бе повдигнато на бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова, но делото бе върнато за
доразследване в Районната прокуратура в Пловдив. То е спряно, защото не е издирена една от пострадалите жени, която живее в чужбина.

Йосиф Тодоров, село Бисер: Не мога да кажа кой е виновен, един път обвиниха община Харманли, после Ирена Узунова, бившата областна управителка.

В същото време срещу община Харманли са заведени 33 дела от пострадали от бедствието. Йосиф също търси обезщетение за нанесени щети.

Йосиф Тодоров, село Бисер: За имуществени щети и една стара къща имах, която падна заедно със селскостопански постройки. Първото дело мина, загубихме го, сега чакаме второ дело на Апелативен съд.

Общината все още не е осъдена, но делата са на различни инстанции в съда. Исковете, заедно с натрупаните лихви, възлизат на близо 8 милиона лева. В края на миналата година Общината поиска от държавата безлихвен заем от 2 милиона и 300 хиляди лева за изплащане на обезщетенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха откраднатите кралски скъпоценности на Швеция
Намериха откраднатите кралски скъпоценности на Швеция
 Ще стане ли Виетнам нов играч на световната сцена?
Ще стане ли Виетнам нов играч на световната сцена?