НОВИНИ

Внимание, измами в интернет! Фалшиви имейли заблуждават хората

Вълна от опити за интернет измами заля електронните пощи през последните дни. Имейли от името на Световната банка и от милиардера Уорън Бъфет заблуждават хората, че са спечелили значителни суми. В капана попадна възрастна жена от София, която бе измамена с 60 000 лева.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:50, 06.02.2019
7518
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Всичко започнало с имейл от името на Световната банка. С него жената била информирана, че печели няколко милиона долара от лотария на банката.

Явор Колев - началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП: "За да ги получи е било необходимо да плати определени суми като такси и възнаграждения за това да бъдат освободени тези пари и тя да се сдобие с тях".

Жената стриктно последвала инструкциите и превела по посочената сметка 60 000 лева с надеждата, че ще получи обещаната печалба. Малко след това разбрала, че е измамена и сигнализирала полицията. Този тип схеми са известни като "нигерийски измами".

Явор Колев - началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП: "Те са популярни от десетки години, още от времето преди интернет, от аналогово време, когато такива писма със съобщение за спечелване от лотарията се изпращаха на хартиен носител".

Това не е единствената измамна схема в интернет, на която може да попадне всеки един от нас. Започвали ли сте деня си с усещането, че точно днес е щастливият ви ден? Един имейл би бил прекрасно начало.

Особено, ако е от името на милиардер. Такова писмо получихме на редакционната си електронна поща. Подписано е от Уорън Бъфет - американски милиардер, прочут с благотворителната си дейност. В него се съобщава, че сме сред произволно избраните късметлии, на които ще бъдат преведени над милион долара. Решихме да отговорим на писмото и получихме подробни инструкции да попълним трите си имена, адрес, професия и още ред лични данни. Какво следва оттук нататък-предположенията на експертите по кибер сигурност са, че кореспонденцията би продължила по схемата, по която е ощетена жената от София.И предупреждават да не се блазним от обещаваното лесно забогатяване,защото трудно може да се стигне до измамниците. Най-често те препращат от сметка в сметка парите от попадналите в капана, за да не могат да бъдат проследени.

Явор Колев - началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП: "И източникът на атаката е от страни, в които ние нямаме добро взаимодействие - африкански държави като Гана и Нигерия, с които за съжаление взаимодействието е доста трудно".

В интернет няма 100-процентова безопасност, припомнят от ГДБОП. И затова трябва да бъдем предпазливи и да спазваме определени правила за сигурността си в мрежата, за да не станем част от статистиката с измамени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Туск: ЕС няма да предложи нова сделка на Великобритания
Доналд Туск: ЕС няма да предложи нова сделка на Великобритания
Спор в Народното събрание за делата срещу България в Страсбург
Спор в Народното събрание за делата срещу България в Страсбург