НОВИНИ

7 училища в малки населени места в Благоевградско искат да станат обединени

Седем основни училища от Благоевградска област искат да бъдат преобразувани в обединени и в тях ученици да се обучават от 1-и до 10-и клас. Училищата са в малки населени места в общините Симитли, Гърмен, Гоце Делчев и Сатовча. Такава възможност дава новият Закон за училищното образование. Ако бъдат одобрени, в тези училища ще се дава документ за завършен първи гимназиален етап и професионална квалификация на учениците, но не и диплом за средно образование.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
17:59, 20.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Училището в симитлийското село Долно Осеново е със статут на защитено. В него се обучават над 140 деца и е сред седемте основни училище в Благоевградска област, което е поискало да стане обединено. Идеята е на част от родителите.

Людмила Цикловска, директор на училището в Долно Осеново:
Още когато се заговори за новият закон това бе тяхното желание децата да останат в населеното място поне до десети клас, а след десети клас ще продължат образованието си в Благоевград, Банско, Симитли, където намерят решение родителите.

Социални и финансови са причините, поради които родителите искат децата им по-дълго да се учат в училището в селото.

Людмила Цикловска, директор на училището в Долно Осеново:
На първо място може би е причината това е социалния фактор, в смисъл децата да останат тук под надзора на родителите или на баби и дядовци, защото една много голяма част от тях се гледат от баби и дядовци тъй като родителите са по чужбина.

В училището вече е обявена и специалност, по която ще се приемат деца след 7-ми клас. Тя е "Текстообработване", а професията е "Оператор на компютър". Идеята децата да учат до 10-ти клас е те да могат и по-лесно да се реализират на пазара на труда, дори без завършено средно образование както и да се намали броя на тези, които се отказват да учат след 8-ми клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив обявява конкурс за главен архитект
Община Пловдив обявява конкурс за главен архитект
ДРУГИТЕ новини: Внимание, Синият кит атакува!
ДРУГИТЕ новини: Внимание, "Синият кит" атакува!