НОВИНИ

Народното събрание прие бюджетите на НЗОК и ДОО

Депутатите приеха бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване на първо четене в парламента. Дебатът за парите в социалната сфера мина доста по-вяло, отколкото коментарите за парите за здраве. Най-големият спор по отношение на Здравната каса беше непрестанното запълване на дефицита в бюджета на касата, без тя да е реформирана. Утре депутатите продължават с обсъждането на централния бюджет.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:14, 17.11.2016
Чете се за: 02:21 мин.
У нас

Тричасовият дебат за парите за здраве изненадващо започна с тема, която засегна образованието. Коментарът дойде от депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, според когото учителите не трябва задължително да преминават през психотестове.

Димитър Байрактаров, Патриотичен фронт: "Поставихте в унизително положение 100 000 български учители всяка година да се явяват на психотест и на 1 септември да представят документ, че те не са опасни за живота на българските деца. Между другото, г-н министър, Вие психотест минахте ли през тези 2 години?"
Настимир Ананиев, Реформаторски блок: "Аз имам две деца и искам да знам, че учителят, който ги обучава, е годен да ги обучава. Така че предложението мисля, че е много редовно."

Извън тази тема от ГЕРБ признаха, че здравната система боледува от години, а липсата на политически консенсус я лишава от здравословно решение.

Семир абу Мелих, ГЕРБ: "Продължават лекарите и медицинският персонал да не са доволни от тази система. Пациентите продължават да не са доволни от тази система. Тази здравна система вече не работи и демонополизацията е решението."
Хасан Адемов, ДПС: "Уважаеми господин министър, трябва да посипете главата си с пепел за това поведение, което имахте през целия мандат, и да се извините на българските граждани, тъй като вместо финансово стабилна система Вие оставяте една система, която е финансово рухнала."
Емил Райнов, БСП лява България: "Към колегите-лекари от ГЕРБ, които през изминалите 2 години в тях се бореше партийната дисциплина да подкрепят това, което е казал вождът, да подкрепят и най-безумните идеи, да подкрепят и Хипократовата клетва. Дълбоко в себе си, колеги, признайте го, след вчерашния ден и Вие си отдъхнахте. Събудихте се 2 години по-късно, и прозряхте истината. 2 години къде бяхте, колеги?"
Петър Москов, министър на здравеопазването в оставка: "Това управление без консенсус всъщност направи това, което предишното не успя, така или иначе. А именно увеличи в рамките на 2 години с 20% финансирането на доболничната помощ, или 78 милиона."

В крайна сметка бюджетът за Здравната каса за догодина беше приет. Сметката е разчертана с 248 милиона лева по-големи разходи. Една трета от тях обаче са заради повишените вноски на хора, осигурявани от държавата. С далеч по-вял дебат премина обсъждането на бюджета на НОИ. Най-силно бяха разкритикувани ниските пенсии. От Патриотичният фронт защитиха тезата си защо трябва минималната пенсия да бъде увеличена на 300 лева.

Димитър Байрактаров, Патриотичен фронт: "Патриотичният фронт не иска допълнително средства , за да се случи това увеличение на минималната пенсия. Повтарям не искаме средства, Средствата ги има"
Марияна Георгиева, АБВ: "Няма да подкрепим бюджета на ДОО. Тъй като това правителство е в оставка, според нас, е редно следващото такова легитимно избрано да избере с какъв бюджет да работи."
Кирчо Карагьозов, БСП лява България: "През 2017-а и за следващите години няма да има никакво увеличение на заварените пенсии, различно от досегашното нищожно осъвременяване с т.н. Швейцарско правило."
Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика в оставка: "Правителството продължава две основни цели и политики - стабилитет на пенсионно-осигурителната система и поетапно повишаване размера на пенсиите. За следващата година ръстът на социалните плащания нито е замразен, нито някога е бивал замразяван."

В социалната сфера е заложено догодина вноската за пенсия да бъде увеличена с 1%, стажът, необходим за пенсиониране също ще се повиши с по 2 месеца, както за жените, така и за мъжете. Освен това се предвижда увеличаване на пенсиите от 1 юли, както и повишаване на минималната работна заплата на 460 лева.

Утре депутатите продължават с обсъждането на централния държавен бюджет. Още днес обаче от ДПС заявиха, че няма да откликнат на призива на премиера Бойко Борисов бюджетът да бъде одобрен, за да не става държавната хазна заложник на политически различия.

Йордан Цонев, Движение за права и свободи: "Когато зад един законопроект, особено този на Държавния бюджет, не стои точно определено мнозинство, това, което ще излезе като закон за бюджет финален след второ четене, може да е финансов и законодателен Франкенщайн."

В случай, че утре депутатите отхвърлят държавният бюджет на първо четене, парите от държавната хазна ще се разпределят месец за месец и най-вероятно ще се окажат недостатъчно.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест срещу мигрантите в неделя
Пореден протест срещу мигрантите в неделя
Според Обама германците трябва да изберат Меркел за четвърти мандат
Според Обама германците трябва да изберат Меркел за четвърти мандат