НОВИНИ

Кълвачи нападат пчелите през зимата

В студа кълвачи нападат кошерите с пчели , за да търсят храна, оплакват се стопани от Силистренско. Те се притесняват, че заради продължителните ниски температури пчелите могат да се разболеят от паразитната болест - нозематоза.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
15:35, 24.01.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Пчелните кошери в суровите зимни дни са под прицел на кълвачите, които в търсенe на храна ги нападат. Така по-лесно могат да стигнат до восъка, създаден от пчелите. За този проблем алармират собствениците на пчелни семейства, чиито кошери се намират в близост до гористи местности в силистренска област.

Екатерина Райчева - пчелар
„Кълвачите нападат по-старите кошери, които са нещо заболели или с някакви пукнатини , но те понеже зимата са в пълен покой при нарушение – на силни удари, на трясъци, те си нарушават кълбото, защото мислят, че ще ги нападат и от там се опитват да си защитят семействата.”

Постоянното чукане по кошера дразни пчелите, те излизат навън и премръзват. Затова стопаните на пчелни семейства са принудени да вземат нестандартни мерки.

Екатерина Райчева - пчелар
„Зимата освен, че храним пчелите с мед, се принуждаваме да храним и кълвачите, за да не ни нападат кошерите.”

Пчеларите се притесняват и, че продължителното задържане на температури под 10 градуса, може до доведе да разпространението на паразитната болест нозематоза при пчелите. Затова при първа възможност възнамеряват задължително да дезинфекцират кошерите .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей ще се срещне с Ердоган в събота в Анкара
Тереза Мей ще се срещне с Ердоган в събота в Анкара
​Колоната от камиони на Дунав мост край Русе достигна 10 километра
​Колоната от камиони на Дунав мост край Русе достигна 10 километра