НОВИНИ

НЗОК: Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия

Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия, отправени са допитванията до фирмата вносител, а парадоксалното е, че са внесени повече опаковки, което навежда на мисълта, че има паралелен износ, каза подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.Държавата е тази, която може да участва в регулация на паралелния износ. Без тези регулации, не можем да го спрем, нашата намеса е единствено в това интензивно да комуникираме с фирмата, с която имаме договор, а тя е гарантирала, че ще има медикаменти на пазара, добави Кръстева.

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 26.01.2017
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Тя обясни, че конкуренция има и че има няколко фирми за лекарства:

Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК: Просто според здравословното състояние се ползват определени продукти и в случая са се свързали с нас именно имащите нужда от лекарства от една фирма.

Кръстева обясни, че обикновено се издава рецепта няколко дни преди да е свършило старото лекарство:

Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК: Така че не мисля, че се случва някой да остане 3 дни без медикаменти. Има и моменти, в които няма как съвсем по-рано да се вземе рецепта, но има раздвижване и в тази посока. Протоколите за шест месеца са за скъпоструващите лечения и няма как да е по-леко, затова максималният срок е половин година, все пак се сменят договори и трябва да има и регулация. Касата един път утвърждава протокола и после чак след 6 месеца се иска презаверка. Все пак и здравословното състояние се изменя вследствие на терапията.

Относно направленията подуправителят на НЗОК отбеляза, че в местата, където са липсвали, там са актуализирани:

Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК: От половин година не би трябвало да има пациент неполучил направление. Лекарят може да надхвърля с 10 % направленията, например в рамките на 3 месеца и после ги компенсира.

Според нея касата реимбурсира много голямо количество медицински изделия и е успяла да договори няколко мисии. Експерти и лекари обаче коментират, че не се реимбурсират и медицинските изделия са много скъпи и понякога се налага за сметка на болницата да се поемат иначе се застрашава човешкият живот.

Кръстева обясни, че раздвижване в тази насока има, но все пак Здравната каса се води от законодателството и е трудна битка:

Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК: В рамките на закона направихме много неща в тази насока, постепенно е въведено реимбурсиране в кардиохирургията и онкологията, разликата в цените за медицинските изделия е заради законодателството и договорите с фирмите, ние сме длъжни да сме в ход със законодателството. Няма как да реимбурсираме всичко, понеже имаме ограничен бюджет.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Симеонова: Малко са хората, които не биха станали донори на органи у нас
Д-р Симеонова: Малко са хората, които не биха станали донори на органи у нас
Сънародниците ни в Австралия се готвят да подкрепят Григор Димитров
Сънародниците ни в Австралия се готвят да подкрепят Григор Димитров