НОВИНИ

75% от младежите в Европа не могат да отличат фалшива от истинска новина

75% от младите хора в Европа открито споделят, че не могат да отличат фалшива от истинска новина. Това важи и за България и затова екипът на еврокомисаря по цифровизацията Мария Габриел вече работи медийната грамотност да бъде включена в българската образователна система. Еврокомисарят проведе дискусия с ученици от столичното 149-то средно училище, като основната тема беше - сигурността в интернет и отпорът на кибератаките.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:05, 23.04.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Според еврокомисаря Мария Габриел, днес много от младите хора признават, че в онлайн пространството често се срещат с езика на омразата или дори с терористично съдържание и не се чувстват в безопасност.

Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество: Затова е важно да имаме киберхигиенни навици, това означава да сменяме паролата си по-често от четката за зъби, тя да не бъде едно, две, три, четири, пет. Да бъдем много внимателни, когато ни биват изпращани връзки към други сайтове или прикачени документи, защото те могат да бъдат вирус и могат да имат много пагубно влияние.

Окуражително, според Мария Габриел е, че все повече млади хора споделят с по- малките от тях основните си навици за он- лайн безопастност.

Антонио Михин, 10 клас, 149-то СУ: Гледам да си прикривам данните по какъвто и да било начин, без да прилагам много данни лични във Фейсбук, да си давам телефона на чужди хора, да пращам покани на чужди хора или да приемам.

Един от най-задаваните въпроси от младежите днес беше за новата директива за авторските права. Мария Габриел ги успокои, че индивидуалното ползване на Интернет ще бъде запазено и той ще продължи да бъде свободно място за достъп до информация и контакти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Сръбският цигулар Неманя Радулович ще гостува в България на 23 юни
​Сръбският цигулар Неманя Радулович ще гостува в България на 23 юни
Затворници премериха сили на ринга
Затворници премериха сили на ринга