НОВИНИ

Доналд Туск: България е пример за това как трябва да се охранява границата

Преговорите днес са концентрирани върху Балканите, миграцията, Шенгенското пространство и Брекзит. България може да се каже, че е най-добрият пример за това как да защитим нашите граници. Това каза в изявлението си председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с президента Румен Радев.

bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 04.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

"За щастие ситуацията на границата с Гърция и Турция е под контрол и това доказва колко ефективно действат силите на българските граници, а също така и политическото ръководство. За съжаление ние ще трябва да бъдем по-бдителни много дълго време напред. Ние сме решени да затворим пътищата за нелегална миграция и също така сме ангажирани с изпълнението на споразумението между ЕС и Турция".

Туск уточни, че ЕС спазва своите задължения и очаква от Турция също да спази своята част от споразумението.

Укрепеният граничен контрол в България оказва голям натиск върху бюджета, каза още Доналд Туск. Страната ни е инвестирала много средства от бюджета си за сигурност. ЕС и държавите-членки помагат с финансови средства. Само на границата с Турция има около 1000 полицейски служители за оказване на помощ. В случай на допълнителни затруднения ЕС планира допълнителни мерки за финансиране и е готова бързо да подкрепи България.

Доналд Туск заяви, че България извършва отлична работа на границите си.

По думите му България трябва да стане част от Шенген. „Вие направихте изключителни неща. Аз бих ви дал своята подкрепа, но знаете че всички страни трябва да го направят“, подчерта Туск.

За Брекзит Туск поясни, че при преговорите „– нашата цел е да намалим до минимум последствията на всички, включително и на българските граждани.

„Вие живеете в регион с много предизвикателства, не всичко е свързано със средства, но това означава и солидарност – един за всички и всички за един, заяви Туск на български.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, смята Радев
Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, смята Радев
Откриха 21 нелегални имигранти в тайник на камион с чакъл
Откриха 21 нелегални имигранти в тайник на камион с чакъл