НОВИНИ

Днес е Преображение Господне!

На 6 август Православната църква чества големия празник Преображение Господне. На него се чества едно важно евангелско събитие, потвърждаващо божествения произход на Господ Исус Христос.

bnt avatar logo
от БГНЕС
07:30, 06.08.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
преображение господне

Този празник е установен в първи век на християнството и ни напомня явяването на Господа в небесната слава пред трима от учениците Си - апостолите Петър, Йоан и Яков. Той се изкачил с тях на Тавор планина, която се намира край Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен: лицето Му се изменило и светело като слънце; дрехите Му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи от слава - древните пророци Мойсей и Илия, които беседвали с Него за предстоящите Му страдания и за края Му в Йерусалим.

Петър, поразен от това, което виждал, казал на Иисус: "Господи, добре е да останем тук. Да направим три сенника: за Тебе един, един за Мойсей и един за Илия!" Като говорел, изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!" Учениците от страх паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!" И като станали видели само Иисус Христос в обикновения Негов вид. Те слезли от планината. А Той им забранил да говорят за това, което видели, докато Син Човечески не възкръсне от мъртвите.

Това събитие било предназначено да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им. Учениците чули гласа на Самия Бог; двама най-велики представители на Стария Завет – Мойсей и Илия, които станали свидетели с явяването си, че Иисус е действително Оня, за Когото предсказвали пророците. Обкръжени от небесна слава, те беседвали с Господ Бог Иисус Христос за Неговите спасителни страдания и доброволна смърт. Това чудно явление трябвало да отвлече апостолите от земните помисли за величие, като ги направи свидетели на небесната слава на Христа.

Празникът се пада през Богородичните пости и празничната трапеза трябва да е от риба и рибни продукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В средата на септември ще е готов новият храм „Всех Святих“ в Русе
В средата на септември ще е готов новият храм „Всех Святих“ в Русе
Инициатива ще помага на млади хора със зависимост от високите технологии
Инициатива ще помага на млади хора със зависимост от високите технологии