Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

83% от младежите в България почиват през свободното си време

Как младите хора на Балканите използват свободното си време? Отговори дава мащабно проучване на фондация „Фридрих Еберт“ във всички страни на Балканите. В България изследването е осъществено от „Галъп интернешънъл“ сред 1016 младежи на възраст между 14 и 29 години.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
16:12, 11.07.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
младежите българия почиват свободното време

Кой какво прави в свободното си време?

Младежите от България и Македония са първенци на Балканите по почивка в свободното си време. И в двете държави 83% от анкетираните посочват този отговор на въпроса как използват свободното си време. Изследването показва, че във всяка една от балканските държави почивката е най-предпочитаната дейност сред младежите. Най-малко младежи, които разпускат в свободното си време, има Косово - 59%.

Въпреки че българските и македонските младежи почиват най-много, македонците са с най-високия процент на Балканите на младежи, които ползват свободното си време за личностно развитие - 17%. Докато по този показател младите хора у нас показват най-ниския резултат - 5%. Последното място тук делим с Албания. Опцията "личностно развитие" посочват между 12% и 17% във всички държави от бивша Югославия, с изключение на Косово - 7%. Румънските младежи, които развиват умения в свободното си време, са 15%.

Втората най-предпочитана дейност сред българите между 14 г. и 29 г. е "социализация". И тук Македония е на първо място – в 54% от отговорите социалното общуване фигурира като предпочитана в свободното време дейност. На другия полюс е Хърватия – с 29%.

Според анкетата 36% от младите у нас се занимават със спорт през свободното си време. Най-много време за спорт отделят словенските младежи - цели 57% от отговорите съдържат спортни дейности. Следват Черна гора (49%) и Сърбия (47%). На другия полюс е Косово – само 28% от младите там казват, че ползват свободното си време за спорт.

Запитаните са дали повече от един отговор, затова и процентите надхвърлят сто.

За какво използват интернет младите у нас?

89% от младите хора използват интернет за профилите си в социалните мрежи - Facebook, Instagram, Snapchat и Twitter. Комуникацията през Skype, Viber и Whatsapp е приоритет за 83%.

59% свалят музика от интернет. 30% от младите хора у нас играят игри онлайн, а близо 60% посочват, че използват мрежата, за да четат новини.

Сред младите в България картината е близка до общата за Балканите, но с по-ниско от средното за Балканите ниво на ползване на интернет за училище, работа или образование. 46% у нас твърдят, че често ползват интернет за такива дейности, при 56% средно за региона.

Сравнение с предходното изследване на фондация „Фридрих Еберт“ от 2014 г. показва, че за четири години у нас нарастват дяловете на ползващите интернет за работа и четене на новини. Преди 4 години 81% от младите в България са използвали интернет основно за достъп до социалните мрежи, 74% - за комуникация с приятели и роднини, 66% за търсене на информация, 38% за четене на новини, а 23% за работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Хари и Меган Маркъл на първото си посещение зад граница след сватбата им
Принц Хари и Меган Маркъл на първото си посещение зад граница след сватбата им
В Мизия започна възстановяването на щетите от пороите през последните дни
В Мизия започна възстановяването на щетите от пороите през последните дни