НОВИНИ

Бойко Борисов: Отбранителната ни доктрина е насочена срещу Русия

Премиерът Бойко Борисов заяви, че, след като България е член на НАТО и след като НАТО приема Русия като основен военен противник в Европа, отбранителната ни доктрина е насочена срещу Русия. В същото време, по думите на Борисов, българската политика трябва да бъде прагматична, за да има руски туристи, да има интерконектор с Русия за европейския газов хъб и да се борим заедно срещу тероризма.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:03, 18.09.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов коментира Доклада за националната сигурност, който предстои да бъде гласуван от парламента и в който е отбелязано, че "Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа", с думите:

Бойко Борисов - министър-председател: В доклада военните са отразили това, което имаме като заплаха, ако стане война, защото тогава България става цел като член на НАТО, на всички това е ясно. В същото време трябва да работим политически, дипломатично, даже с Ципрас го обявихме, да работим догодина по време на нашето председателство да паднат санкциите и да падне напрежението между Европа и Русия. Дали ще успеем? Това е една много сложна, много непосилна дори за нас задача, но ще опитаме.

Премиерът Бойко Борисов коментира и че се съмнява, че "Грипен" са най-добрите изтребители, затова управляващите искат парламентарната комисия за проучване на избора на нов боен самолет да направи оценка. По думите на премиера армията се нуждае първо от сухопътна техника, защото такава е отбранителната ни доктрина.

Бойко Борисов - министър-председател: Аз съм с голямо уважение към президента Радев, но той вече не е шеф на ВВС, той е президент на всички българи. И когато казва, че искам да проваля или сме подвластни на лобисти, аз не съм. За един месец те направиха всичко, първо смениха експертите и едно служебно правителство направи сделка за 3 млрд. поне като начало. Е, правилно ли е това? Шестанайсет години се пазарим за изтребители. Не можеше ли да изчакат 16 дена? Ние бързаме, веднага да платим 3 млрд., щото тези "Грипени", г-жо уважаема, са без въоръжението.

Днес премиерът присъства на откриването в София на офис на Европейската инвестиционна банка. Борисов коментира, че банката е дала досега 4 млрд. и 800 млн евро кредит на българския бизнес, на малките и средни предприятия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разширяват и модернизират базата на Благоевградската професионална гимназия
Разширяват и модернизират базата на Благоевградската професионална гимназия
Жельо Бойчев, БСП: Управляващите нямат приоритети
Жельо Бойчев, БСП: Управляващите нямат приоритети