Богата реколта от екзотичното растение годжи бери прибират земеделски производители в Северозападна България. Отглеждането му все повече се превръща от мода в успешен бизнес модел. В България, оказва се, това е една от 10 - те земеделски култури, която носят огромни печалби.
В община Чупрене едно от лековитите растения на Изтока е намерило същите условия за развитие като в своята родина. Кураж да го превърне в бизнес събрала Маргарита Костова. И като начало засяла с годжи бери 3 дка пустееща земя край село Върбово.
Маргарита Костова – производител: "Разбрах, че Годжи бери много си пасва в този планински район. Защото там дето се отглежда - в Китай, и Тибет, са същите местности – по хълмисти места."
Сега Маргарита и приятелите и прибират всеки ден десетки килограми малки червени плодове.
Годжи бери е изключително популярно растение не само заради здравословните си качества, а и защото добивите от декар са високи.
Маргарита Костова: "Ние миналата година го засадихме, и то на 3-тия месец даде плод. Някъде около 300 кг."
Килограм годжи бери струва 25 лева. Китайците го наричат червен диамант и заради високата му цена, а и заради възможностите, които дава на производителите.
Маргарита Костова: "Годжи бери не е капризно растение , то издържа и на -20 и на плюс 40 градуса."
Единственото неудобство, пред което са изправени българските фермери, е, че деликатният плод се бере само на ръка. А това отнема много време. Хората обаче са категорични, че си струва усилието. И вече обмислят да се обединят в сдружение, за да получат достъп до по-големи пазари.