НОВИНИ

Теменужка Петкова: Препродажбата на ЧЕЗ в момента е спряна

Препроаджбата на ЧЕЗ в момента е спряна, заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Перник, където провери готовността на дружество за зимния сезон. Тя подчерта, че държавата не е безразлична към сделката, тъй като снабдяването с ток на половин България е част от националната сигурност.

Николай Минков
от Николай Минков
18:24, 18.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Общо петима са били кандидатите да купят активите на ЧЕЗ у нас. По неофициална информация са били предложени оферти между 120- 250 млн. евро. Според чешки медии най-високата оферта е на бизнесмена Христо Ковачки.

Снабдяването с електричество на Западна България, е част от националната сигурност, заяви министърът на енегетиката Теменужка Петкова в Перник, където провери готовността на електорпреносни мощности на ЧЕЗ за зимата.

Бъдещата продажба на ЧЕЗ ще бъде много стриктно следена както от държавата, така и от регулаторните органи, гарантира енергийният министър Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Тази процедура е спряна, дали временно, дали постоянно, но... този, който бъде определен за купувач, ако се стигне до финализиране на тази сделка, той ще трябва да бъде проверен съответно от нашия регулатор, за да се провери дали тази компания има потенциала да извършва тази толкова отговорна работа , защо не бива да забравяме, че електроенергийната сигурност на страната е основна част от нашата национална сигурност. Така че никой няма да подходи с лека ръка на избора на един евентуален нов собственик.

Оперативният директор на ЧЕЗ заяви, че не разполага с информация дали процедурата по продажбата е временно или напълно прекратена, но гарантира, че дружеството е подготвено за зимата.

Виктор Станчев - оперативен директор на ЧЕЗ: Цялата процедура по продажбата на компанията се движи в Прага, там където е централата на майката и реално ние не разполагаме с информация, която можем да ви предоставим. Готови сме за зимата въпреки, че сме средата на септември. Разполагаме с над 400 аварийни екипа на територията над 300 високопроходими автомобила.

ЧЕЗ поддържа над 56 хил. км. мрежа в Запдана България. От компанията съобщиха, че са извършили профилактика на всички подстанции, на 376 въздушни електропровода и 186 кабелни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богата реколта от годжи бери в Северозападна България
Богата реколта от годжи бери в Северозападна България
Китай проявява интерес към български земеделски продукти
Китай проявява интерес към български земеделски продукти