НОВИНИ

Атанас Тасев: Цените на енергоизточниците трайно ще растат

Водещ Явор Стаматов: При нас е проф. Атанас Тасев. Той е енергиен експерт, финансов анализатор в много от преговорите между различни газови компании, особено между "Булгаргаз" и "Газпром", участва в изготвянето на анализите за АЕЦ "Белене", ТЕЦ "Марица-изток". Нали така...

атанас тасев цените енергоизточниците трайно растат
bnt avatar logo
от БНТ
09:53, 05.09.2012
Чете се за: 07:30 мин.
У нас

Водещ Явор Стаматов: При нас е проф. Атанас Тасев. Той е енергиен експерт, финансов анализатор в много от преговорите между различни газови компании, особено между "Булгаргаз" и "Газпром", участва в изготвянето на анализите за АЕЦ "Белене", ТЕЦ "Марица-изток". Нали така...

Атанас Тасев: Да.

Водещ: ... проф. Тасев? Добро утро.

А. Тасев: Добро утро на вас и на зрителите на първи канал.

Водещ: Всъщност в началото много ми се иска да коментираме новината от късно снощи, а тя е, че Европейската комисия започва разследване, т.е. регулаторните органи започват разследване срещу руския енергиен гигант "Газпром". Тук ще си позволя да прочета дословно информацията, за да не стане някаква грешка, "относно това дали компанията е нарушила антитръстовото законодателство в Европейския съюз, като е възпрепятствала конкуренцията на пазарите на газ в Централна и Източна Европа." Разследванията, които са били започнати в осем европейски държави, между другото все още неофициално се твърди, че сред тях е и България, според мен това звучи абсолютно логично, та тези разследвания подчертават засилването на трайното напрежение между Брюксел и Москва по отношение на либерализацията на енергийните пазари в Европа. Коментарът е на изданието "Уолстрийт джърнъл". Комисията подозира "Газпром" в разделяне на газовите пазари, осуетявайки свободния обмен на газ между страните членки на Европейския съюз. Руската компания, твърди Европейската комисия, може също така да е предотвратила диверсификация в доставките на гориво и да е налагала несправедливи цени на потребителите си чрез обвързване на цената на газа с тази на петрола. Коментарът ви по този повод, проф. Тасев. Докъде ще доведе това? От какво е продиктувана тази стъпка на Европейската комисия?

А. Тасев: Значи, вижте, тази стъпка на Европейската комисия е продиктувана, първо, от факта, че монополът на "Газпром" вече се разклати сериозно. Знаете, че от няколко години Русия не е лидер в добива и експорта на газ. Лидер станаха Съединените американски щати. Едновременно с това поради лидерството на Щатите голямо количество свободен газ от Катар се появи на европейския пазар и се създаде спот пазарът, в резултат на което цените на спот пазара, газовия спот пазар, паднаха с около 100 долара спрямо тези, които са по формулата, така че в момента, когато другата страна отслабва, то натискът срещу нея трябва да се усили. От друга страна, Европа, знаете, че тя е люлка на демократичните ценности. Либерализацията е един от инструментите, за да може икономиките на държавите да се развиват и да има по-голяма справедливост, а знаете...

Водещ: Докъде ще стигне?

А. Тасев: ... че Европа има три, има нов либерализационен пакет, в който има изисквания, има три директиви и два регламента. Една от директивите регулира газовия пазар и тя категорично забранява собственикът на газ и транзитьорът да бъдат една и съща структура. В този смисъл...

Водещ: Това положение на "Газпром" не е от вчера, че Европейската комисия сега...

А. Тасев: Да.

Водещ: ... да се е сетила за този проблем, да го наречем.

А. Тасев: Значи, вижте, това е по-скоро размахване на пръст. Ако най-общо разгледаме в контекста на закона какво означава монопол на газовия пазар, вие трябва да имате повече от 30 процента участие в пазара. Русия няма 30 процента. Европа консумира около 550 милиарда, Русия внася около 150, което под 30 процента, следователно по тази линия няма да се получи нищо.

Водещ: Тоест не очаквате някакви резултати...

А. Тасев: Абсолютно. А що се касае до формулата, между другото формулата беше предложена от страна на Холандия и дори затова сега руснаците така иронично се усмихват и казват: ами, вие предложихте, вие защо сте против самата формула? Всъщност не е проблемът в формулата, проблемът е в структурата и параметрите на формулата. Аз нееднократно съм казвал и дори във връзка с тези 11 процента, които Русия в момента дава като бонус, възможно срещу ускоряването на "Южен поток", те можеха да бъдат пожертвани в интерес на промяна на структурата и параметрите на формулата.

Водещ: Професор Тасев, ще си поговорим за това след малко. Много ми се иска обаче да уточним според вас какъв ефект би могло да има това разследване срещу "Газпром" върху цените на горивата, на газа, хайде да кажем, по-конкретно в България. Въобще можем ли да очакваме някакво отражение на разследването срещу руската страна на цените на газа в България?

А. Тасев: Значи, вижте, аз лично съм скептичен по отношение на това разследване. То безспорно е полезно, не очаквам да има някакъв особен резултат, защото, вижте, "Газпром" е голяма структура, тя е най-големият газов картел в света, защото тя картелира не само постсъветското пространство, но навлиза и в Алжир, Египет и т.н. Има много сериозни юристи, кореспондира с най-сериозните адвокатски кантори в света. Така че лично аз съм скептичен. Тази интелектуална битка няма да бъде в полза на Европа, но е полезна. Трябва да се правят подобни опити, още повече това на нас ще ни помогне в известна степен, защото ние сме малка държава, малък консуматор. Ние сме една малка точка на картата на Европа, но в предстоящите преговори това би могло по някакъв начин да ни помогне да постигнем малко по-добри резултати в преговорите с "Газпром".

Водещ: Да кажем, че тези преговори... визирате предстоящото подписване на дългосрочните газови договори с "Газпром" и също така подписването на документите за строежа на "Южен поток", които са насрочени горе-долу за една и съща дата през есента, нали така.

А. Тасев: Значи, очевидно...очевидно българското правителство няма да отива на подписване на дългосрочни договори, защото така или иначе в близките 5 години ние ще имаме някакви алтернативи. Записвайки...

Водещ: За колко години очаквате да е този договор, който ще подпишем с "Газпром"?

А. Тасев: Аз мисля, че той ще бъде поне с една кванта от 5-годишен период, защото 5 години е малко, но и много, и е достатъчно, за да могат някои от процесите, които в момента текат, да се реализират. Както знаете, ние активно започваме да водим проучване за добив на газ на наша територия, дълбоководните проучвания, а също така и последното съобщение беше в блок 1-18 "Тракия" в района на Свиленград, има голяма вероятност ние наистина да получим собствени количества газ. Едновременно с това... така или иначе някои от тези трансгранични проекти за интерконекторите ще се състои.

Водещ: Става дума за газовите връзки между България и...

А. Тасев: Точно, между ITGI, между България и Гърция.

Водещ: Гърция, Турция и Румъния...

А. Тасев: ... между Турция и България, България и Румъния. Там е категорично, но то няма, то по-скоро има авариен характер, защото газът евентуално може да потече от северната газова мрежа, на Северна Европа, в случай на нужда, но обратно едва ли.

Водещ: Добре, та какво можем да очакваме от тези преговори? Всъщност да ви попитам това назначаване на една и съща дата на подписването на тези две сравнително различни договорености между България и руската страна означава ли, че по някакъв начин сме ги обвързали едно с друго, "Южен поток" с газовите договори?

А. Тасев: Значи, вижте, за мен това е положително явление, защото аз чета лекции в дипломатическата академия и нееднократно съм казвал, че нашата дипломация е едноходова. Време е да преминем към многоходова дипломация. Значи, в момента това е първата лястовичка, когато ние правим пакетни сделки. Макар че ние нямаме особено много шансове да оказваме силен натиск, защото Русия има алтернатива през Констанца.

Водещ: Там няма ла излезе по-скъпо, строежът на "Южен поток"?

А. Тасев: Безспорно е по-скъпо, но по-скъпият вариант на Русия беше и 1998 година, защото те предложиха през нашата страна да се транзитират 34 милиарда кубометра газ, вместо 18, и понеже ние тогава бяхме доста упорити в позицията си, смятайки, че сме незаобиколими, тогава похарчиха страшно много пари и реализираха "Син поток". Така че това е типично в маниера на руснаците. Но като цяло безспорно, че "Южен поток" е по-добрият икономически обоснован вариант и очевидно нашата дипломация вече е излязла от детската си възраст и прави първия прощъпaлник в по-сериозните многоходови комбинации.

Водещ: Добре, да кажем как тази отстъпка от 11.1 процента, нали така...

Ат. Тасев: Да.

Водещ: ... на газа от пролетта...

Ат. Тасев: Средно претеглено, както каза министър Добрев.

Водещ: ... средно претеглено от пролетта до края на тази година ще се отрази на цените на газа в България? Очаквате ли понижаване на цената на газа?

Ат. Тасев: Значи, вижте, аз съм също скептичен, за съжаление моите скептични прогнози се сбъдват. Значи, става въпрос около 90 милиона разлика от прилагането на този инструмент. Но като се има предвид, че "Булгаргаз" е фактически на колене, той е буквално пред фалит, защото в момента той се превърна в най-голямата кредитна институция в България. Аз не зная, може би не искам да назовавам числата, но те са стряскащи. Това са задълженията на фирмите, които са получили газ, а не са си заплатили газа, защото има определен дефект в системата.

Водещ: В какво се измерват тези числа, в стотици милиони ли?

Ат. Тасев: Да, да, да, аз бих казал, че над може би 500 милиона са задълженията, а... като имате предвид, че ресурсът на "Булгаргаз" е минимален. Това, което получава "Булгаргаз", за да транзитира всеки 1000 кубометра от границата, от Исакча, това е румънско-украинската граница, до който и да е потребител високо напрежение, е около 20 лева на 1000 кубометра. Е, представете си върху 3 милиарда годишна консумация доставка...

Водещ: Доставка до консуматорите в България.

Ат. Тасев: ... да, за каква сума става въпрос. Значи, ако вземем, че това е около 10 евро, значи 30 милиона евро. С тези пари накъде? Освен това... а тези пари отиват за поддържане на системата, за компресорните станции, за развитие на системата. А от друга страна търговецът получава съгласно Закона за енергетиката процент - процент и половина. Е, сложете още толкова. А ми те буквално, когато ние столичани сега, като започне сезонът, и понеже на нас ни дават услугата, а ние след това евентуално си я заплащаме, само за 2 месеца това нещо изчезва.

Водещ: Т.е. тази отстъпка от, както казвате, спестени около 90 милиона...

Ат. Тасев: Едва ли ще доведе до намаляване цената на газа. По-скоро ще бъде ресурс, за да не се увеличи рязко цената на газа от 1 януари. Защото...

Водещ: Какво значи рязко? Очаквате, че все пак ще се увеличи, така ли?

А. Тасев: Ами, много просто. В приключването на 2012 година има един преходен период с подписването на договора, тоест преподписването на договора за транзит на газ, тогава ние получавахме заплащането на транзитната услуга в натура, при цена на газа 83 долара, 1998 година, до подписването на договора, мисля, че 2006 година мисля, че беше. След което руската страна възрази, защото пазарната цена на газа вече беше стигнала 500 долара, поради което, ако тогава милиард и половина количество газ, което ние получавахме като компенсация, бяха трансформирани в паричен еквивалент, то тогава цената на газа щеше да скочи двойно. Поради което беше приета програма за стъпаловидно нарастване и сега в края на периода е последният квант, когато ще се изравнят пазарната експозиция и другата, и този квант е доста съществен, така че при това положение тези 90 милиона може би ще бъдат използвани, за да не бъде рязко повишаване цената на газа.

Водещ: Разбирам, че така или иначе е предвидено това повишение на цената на газа в края на тази и началото на следващата година ...

А. Тасев: Естествено, то е логично. Виждате, че цените на горивата в света се променят, и то в положит... в смисъл ...

Водещ: Тъкмо за това щях да ви питам ...

А. Тасев: ... растат отрицателно за потребителите посока, но като положителен тренд нагоре.

Водещ: Вашата прогноза за цените на енергоизточниците на газа, на горивата, на ...

А. Тасев: Трайно ще растат, тук не трябва да бъде човек експерт, за да го каже, защото вече кривата на добив на тези изчерпаеми енергоресурси е в спад. Тоест ние започваме да ядем бъдещето. Няма развитие на... няма развитие на добива, следователно тези цени трайно ще растат. Освен това ние имаме доста агресивни икономики, това са Китай и Индия, те още не са стигнали върха на своето енергопотребление, така че те консумират, много са агресивни по отношение на енергийните източници, което е допълнителният фактор за повишаване на цените. Следователно ние трябва да го имаме предвид това нещо, а не да чакаме както всяка година зимата да ни изненада. Трябва да обърнем повече внимание на възобновяемата енергетика, повече внимание трябва да обърнем на енергоспестяващите мерки и така нататък, без, разбира се, да влошаваме комфорта.

Водещ: Съвсем накратко ще ви помоля, защото сме на края на разговора, какви мерки можем, може да вземе България, българското правителство, за да предотврати, явно ще има увеличение на цените, но поне шоково увеличение на цените на тока, на парното, на горивата, на газа и така от началото на следващата година и през следващата година.

А. Тасев: Ами, вижте, твърде малко, твърде малко ресурс има държавният регулатор, говорим за регулирания пазар, на свободния пазар там няма регулация, твърде малко и смятам, че почти са изчерпани възможностите за регулиране. Пак казвам, аз съм лошият пророк, но трябва да знаем, че цените на горивата, на енергоизточниците трайно ще растат и отчитайки това ние трябва да преосмислим своята култура, своето поведение в този сектор, а не да чакаме като манна небесна нещо да се случи. Няма да се случи.

Водещ: Добре, много ви благодаря. Енергийният експерт Атанас Тасев, песимистична прогноза - цените на основните енергоизточници ще растат, освен това неговото мнение е, че разследването на Европейската комисия срещу руската компания "Газпром" е нещо като размахване на пръст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
22:15, 24.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
22:00, 24.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
21:16, 24.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Техническият проблем на летище София е овладян
Техническият проблем на летище София е овладян
20:31, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
20:27, 24.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
19:44, 24.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
19:25, 24.07.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
19:11, 24.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
19:05, 24.07.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
18:46, 24.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
4 плажа в Добричко остават без спасители
4 плажа в Добричко остават без спасители
18:40, 24.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Преди дерайлирането на влака София - Варна: Избегнат е сблъсък между две композиции на същата линия
Преди дерайлирането на влака София - Варна: Избегнат е сблъсък между две композиции на същата линия
18:27, 24.07.2024
Чете се за: 05:47 мин.
Топ 24
Най-четени
НАСА ще почете паметта на Нийл Армстронг на 13 септември
НАСА ще почете паметта на Нийл Армстронг на 13 септември
Спри, детето запази!: Децата изучават правилата за движение
"Спри, детето запази!": Децата изучават правилата за движение