НОВИНИ

Бойко Борисов: ГЕРБ категорично не работят за импийчмънт на президента

На извънредна пресконференция премиерът Бойко Борисов заяви, че партията му ще провери има ли роднински назначения в държавни институции и ще ги прекрати. Борисов определи оставката на Делян Добрев като морален акт, но посочи, че тя не значи, че ГЕРБ признава вина. Репортаж на Ирина Цонева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:09, 04.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Вижте цялата пресконференцията на Бойко Борисов ТУК.

На пресконференция, продължила повече от час, премиерът Бойко Борисов разказа, че от от разговора му с Делян Добрев е останал с впечатлението, че дори и парламентът да отхвърли оставката му, както и стана, той пак щял да си я подаде.

;

За БСП каза, че те винаги са гонили парите и властта, но призна за грешка реакцията на депутатите от ГЕРБ, която била "и БСП така правят".

Бойко Борисов, министър-председател: Делян Добрев е безспорен професионалист и авторитет в града си. Разговарях с него в неделя сутрин. Длъжни сме да покажем, че оставката е и морален акт. Темата не се е завъртяла върху това дали назначените хора са професионалисти, дали градът се развива добре. БСП са много добри в това да подбират изразите си, да спазват тактиката, че човек се унищожава най-добре с добре познати истини. Има ли братовчедка? Има. Сложил ли си е подписа да се оженят? Да. Дори нахалството на кмета да не си отива с Делян Добрев не я разбирам.

Дойдохме на власт с обещанието да няма хора в бордовете, каза още Борисов и заяви, че затова ще събере изпълнителната комисия на ГЕРБ и където има такива случаи, ще им каже да си ходят. Същото се отнасяло и за съпругата на министър Ненков, която работи в "Булгартрансгаз". Даде пример с финансовия министър, който уволнил жена си от министерството и със собствената си сестра и дъщеря, на които не позволявал развитие в кариерата.

;

По Другата актуална тема има ли война между него и президента Румен Радев, премиерът разказа, че до момента с държавния глава имат перфектни работни отношения и затова би му се извинил ако той лично или негов министър са говорили по начин, който уронва престижа му и този на неговата институция.

Бойко Борисов, министър-председател: Мисля, че президентството има първа цигулка в лицето на президента Радев и че кабинетът има първа цигулка в мое лице. Двете цигулки свирят в една тоналност за доброто на България. Беквокалите Йончева, Нинова, Цветанов - имат други функции в парламента и не трябва да следим какво казват те, за да не ни влошат отношенията. Да оставим и неговите, и моите певци и свирачи. Казвам им да не го нападат, но от сутрин до вечер неговите беквокалистки го правят.

Беше категоричен, че дори в деня, в който президентът е казал пред медиите, че срещу него явно започва война, му се обадил по телефона и го посъветвал, понеже сме парламентарна република двамата да оставят партиите да си говорят, а те да не си развалят добрите отношения.

И най-лошият мир е по-добър от всяка война, каза в заключение Бойко Борисов. Отхвърли категорично твърденията, че ГЕРБ ще работят за импичмънт на президента и каза, че това би било точно толкова опасно, колкото и падането на правителството.

Обобщи, че на фона на всичко случващо се в света в момента най-важното нещо е да има мир - у нас, в Европа и навсякъде.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха прокурор в сводничество и кражба на ток
Обвиниха прокурор в сводничество и кражба на ток
Султанка Петрова: Трябва да преборим бизнеса с фалшивите документи за ТЕЛК
Султанка Петрова: Трябва да преборим бизнеса с фалшивите документи за ТЕЛК