НОВИНИ

Близо 1/3 от асансьорите в жилищните сгради в Русе нямат разговорни устройства

От началото на годината всички асансьори трябва да са оборудвани с уредба за директна връзка с техник. Това е заложено в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори, която влезе в сила още през 2014 г. Допълнителните изисквания бяха въведени, за да се гарантира безопасността на съоръженията след серия инциденти, някои от които завършиха със смъртни случаи.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева Андрей Кючуков
08:25, 15.10.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

От началото на 2017 г. асансьорите трябва да разполагат и с аварийно алармено устройство за двустранна разговорна връзка. Това се налага заради безопасността на пътниците. Промените бяха приети през 2014 г. след обсъждане с всички заинтересовани страни. Тогава представителите на бизнеса поискаха 10 мерки за повишаване на безопасността, съгласно европейски стандарт, приет и в България.

В почти всички административни сгради вече са монтирани разговорни устройства, но са малко сградите в режим на етажна собственост, които са предприели мерки за изпълнение на това изискване. В Русе, например, близо 1/3 от асансьорите в жилищните сгради нямат разговорни устройства. Досега обаче няма и санкционирани за пропуска.

Много от русенци смятат, че монтирането на тези устройства са излишен разход за етажната собственост.

От началото на тази година е задължително във всички асансьори у нас да има разговорни устройства. При спешен случай чрез тях хората могат да наберат телефона на техниците.

Николай Николов: Полезно е за безопасността на хората, а и за самите техници, които ще имат повече информация.

Едно такова устройство струва на живеещите във входа около 300 лв. Според някои собственици обаче това е излишен разход. Така близо 1/3 от асансьорите в Русе трябва да бъдат спрени, защото все още са без разговорни устройства. Оказва се обаче, че има и друг проблем. Много често монтираните устройства не работят. Според Мирослав Бъчваров, който поддържа част от асансьорите в Русе, около 30% от разговорните устройства дават дефекти.

Мирослав Бъчваров, асансьорен техник: Проблем е обаче когато някое от тези устройства дефектира и хората звънят, а то не праща сигнал до нас и не можем да се свържем. Тогава стават малко по-големи проблеми.

Основната причина устройствата да излизат често извън строя са батериите. Те са с 2-годишна гаранция, но издържат едва няколко месеца. Така те трябва да се подменят при производителите в София или Пловдив. А за внос от чужбина още по-трудно може да се говори, тъй като едно такова устройство струва между 300 и 500 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маратонът на София променя движението от 10 до 16 часа
Маратонът на София променя движението от 10 до 16 часа
До три месеца ТЕЦ-овете решават дали искат отлагане на новите екостандарти
До три месеца ТЕЦ-овете решават дали искат отлагане на новите екостандарти