НОВИНИ

Свлачища в Община Сатовча застрашават имуществото и живота на хората

Активни свлачища в селата Осина и Плетена в община Сатовча застрашават живота и имуществото на близо 3000 души. С настъпването на зимния сезон и валежите, опасността става все по-голяма, а пари за укрепване все още няма. За да бъдат укрепени опасните участъци, е необходимата сумата от 2 млн. лева, за които има готови работни проекти как ще бъдат усвоени тези средства, както и предварително разрешително.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
19:39, 29.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

От активизирането на свалчището преди 4 години в Осина все още личат пукнатините по къщите на хората, които и днес живеят в страх.

Подвижните земни маси са засегнали и пътя до селото, който е единствен и свързва населеното място с общинския център.

Славчо Хаджиев - кмет на село Осина – Има в момента работа за селото, но младите хора бягат от селото, защото няма
сигурност, че това нещо ще стане в кратки срокове и бързо и затова те са на страх самите родители, че всеки ден по този път минават около 25
ученика и са на страх.

Специалисти са направили оглед и оценка на свлачището в село Плетена. Тук движението на земните маси не е спирало, а разрушенията на дома на семейство Къдреви всеки ден стават все повече.

Руска Къдрева – Тук има едно дере страшно и то взима част от земята. Активира се, активира се. Дерето си взема. То е нещо страшно.

Жителите на Плетена са изпратили писмо до Министъра на регионалното развитие и до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС с питане защо трета година не се отпускат средства за укрепване на опасния участък.

Руси Къдрев : За голямо съжаление има отново прехвърляне на топката и ни държат в един омагьосан крък.

Арбен Мименов – кмет на община Сатовча – Това е само умело манипулиране на отговора до потърпевшите с цел във времето да се отсрочи субсидирането на проектите.

Ние също изпратихме писма до двете институции. От МРРБ ни отговориха, че те не финансират аварийни дейности, а само водят регистър на свлачищата. От Междуведомствената комисия все още чакаме становище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старият Аспарухов мост във Варна се нуждае от спешен ремонт
Старият Аспарухов мост във Варна се нуждае от спешен ремонт
Новакът Жирона повали шампиона Реал Мадрид в Каталуния
Новакът Жирона повали шампиона Реал Мадрид в Каталуния