НОВИНИ

85 миньори на съд - обвинени са, че протестирали незаконно

85 миньори се изправиха пред съда в Кюстендил, обвинени в това, че са протестирали незаконно. Делото обаче така и не започна, след като ищецът - "Въгледобив Бобовдол", нямаше свой представител в съда. Работниците протестираха през май тази година, когато изразиха недоволството си заради забавени заплати.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
15:28, 21.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На 11 май, заради протеста, мината спря работа за няколко часа. Заплатите тогава бяха преведени за часове, но от ръководството на рудника изготвили списък на протестиралите и им наложили глоби.

Йордан, работник в мината: Как да ви кажа там по 7-8 лева на час...
Георги Христов: Не искам да съжалявам, не ми е минало през главата, че трябва да съжалявам, аз съм излязъл да си търся правата.

6 месеца след протеста 85 миньори влязоха в съда с обвинение, че са протестирали неправомерно.

Радослав Иванов, миньор: Колективен трудов договор можеш да нарушиш, когато си се запознал с него. Този колективен трудов договор е между работодател и синдикати, без знанието на работниците.

С призовка в джоба миньорите напълниха кулоарите на съда.

В съдебната зала миньорите останаха за кратко. Сериозни пропуски в обвинителния акт и неявяване на адвоката на мината направиха безпредметна появата на миньорите - делото се отложи.

Георги Христов, миньор: Една подигравка, една гавра с българския работник.
Ивона Павлова, адвокат на миньорите: Не са приложени никакви доказателства на това, което са написали и вие го знаете в исковите молби, които всеки един от вас е получил.

От мината отказаха официален коментар за съдебната сага с миньорите. Лаконично заявиха, че с протеста си работниците са нарушили колективния трудов договор. До 7 дни ще стане ясно ще има ли ново обвинение срещу миньорите, вече с доказателства, или делото ще приключи преди да е започнало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 души се отровиха с хлор в плувен басейн в Унгария
9 души се отровиха с хлор в плувен басейн в Унгария
Антонио Таяни пред парламента: България има изключителен потенциал за развитие
Антонио Таяни пред парламента: България има изключителен потенциал за развитие