НОВИНИ

Шест деца бяха приети в „Пирогов“ със стомашни проблеми заради употреба на дъвки

6 деца от училище в Банкя са в "Пирогов" със съмнения за натравяне. Те са в добро състояние и са контактни. Най-вероятната причина за оплакванията им голямото количество дъвки, които са употребили, и слабителното вещество в тях.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:29, 15.12.2017
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Децата са добре - стабилни, контактни и на крак. Единственото, от което се оплакват, са болки в корема. Екипът на БНТ видя четири от тях. Тази вечер те ще останат за наблюдение в „Пирогов“.

Шестокласничка е донесла дъвки в училище и е почерпила съучениците си. Малко по-късно децата се оплакали от болки в главата и в корема. Децата не са яли в столовата на училището, нямат контролни и класни, които да ги притесняват.

Весела Неделчева, директор на 78 СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя: Ученичка от 6-и клас внася нерегламентирана стока - някакви дъвки, които раздава като подарък на съучениците си. Те започват да дъвчат неограничено и след това имат симптоми на натравяне. Ние сме едно от малкото училища, които имат лекарски кабинет, лекарката реагира веднага, вика специалисти, линейка, специалисти и дотук, това е което аз мога да ви кажа. Веднага се направи от общинската администрация проверка на стола и на лавката и се установи, че в лафката не се продават такива артикули.


;

Общото между децата са дъвките, които са консумирали. Доколкото разбирам, те са употребили доста от тях, което изглежда, че е причината за оплакванията им.

;
Маргарита Гешева, началник на детска токсикология в Пирогов: Приети са шест деца общо взето са в задоволително състояние, четири момченца и две момиченца, двете момиченца са в сравнително по-тежко състояние. С по-силно изявени болки в стомашната и в коремната област, с главоболие и с гадене и едно от момиченцата повърна двукратно. Умуваме върху нещата, мислех да не са някакви криминални дъвки, които са обработени, имаме химически анализ, негативен е за всякакъв вид дрога. Опаковката съм я видяла, южнокорейски дъвки с изтекъл срок на годност. Подсладителят в дъвката е сорбитол, това е средство с висока плътност и което се използва понякога и като слабително средство, таке че дори на самите дъвки е опоменато, че при дъвчене на по-големи колисчества може да се стигне до такива ефекти.
;

Засега разхлабителният ефект на сорбитола изглежда да е виновникът за оплакванията на децата. Със сигурност ще се разбере, след като анализът бъде завършен.

Марката е известна и наистина има предупреждение, че при прекомерна употреба, може продуктът може да има разхлабителен ефект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство с две болни деца от село Слатина остана без дом при пожар
Семейство с две болни деца от село Слатина остана без дом при пожар
Преговорите за Брекзит ще навлязат в следващата фаза
Преговорите за Брекзит ще навлязат в следващата фаза