НОВИНИ

Протести в столицата заради обявеното поскъпване на водата

Цената на водата скача от 1-и януари в 14 български града, реши окончателно Комисията на енергийно и водно регулиране на закрито заседание днес. Поскъпването предизвика протест, организиран от БСП, който блокира за час центъра на столицата. От левицата поискаха оставката на премиера.

Николай Минков
от Николай Минков
18:12, 15.12.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Промените са минимални, след деситична запетая, което не променя картината на шоковото поскъпване, заложено в проекта от 30 ноември.

Най-много то е в Ямбол с 20%, Враца - с 13%, София - с малко над 9%, Бургас с над 8%.

Очакваното решение на регулатора предизвика протест днес пред КЕВР, организиран от БСП. Той доведе до блокиране на „Донкуков“ от гневни граждани, последва хвърляне на яйца по сградата на регулатора. След това прорасна в шествие, което завърши под прозорците на премиера. Там лидерът на БСП поиска оставката му.

Протестираха социалисти в Шумен и Кърджали.

;

Реакцията на управляващите. Регионалният министър Николай Нанков заяви в Парламента, че през януари ще са готови мерки за компенсиране на енергийно най-бедните. А депутати от ГЕРБ обвиниха левицата, че чрез протеста упражняват политически натиск върху независимия орган КЕВР.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Независимата комисия за енергийно и водно регулиране е независима само от народа си, но е зависима от монополисти и концесионери.
БНТ: Какво конкретно искате да кажете сега, в този момента на премиера?
Корнелия Нинова, лидер на БСП: Да си дава оставката. Искаме му я заради цялостната политика - социална, икономическа, всичко, по което засега сме говорили, вие го знаете и затова на 17 януари ще имат вот на недоверие.
Валентин Николов, председател на подкомисията за наблюдение на КЕВР и депутат от ГЕРБ: Как мога в момента да определя действията на БСП? Мога да ги определя като политически цинизъм. Когато говорят, че нямаме реформи в правителството, ето как те постъпват с една реформа , която те са гласували, като водна стратегия.
Николай Нанков, министър на регионалното развитие: Ние ще бъдем и правителството, което ще въведе социалните помощи за социално уязвимите групи, най-бедните български граждани, когато говорим за водни количества и водна услуга. Така наречените водни помощи по принципа на енергийните.
;

Всяко едно ВиК дружество има защитени пред КЕВР петгодишни бизнес планове. Задача на КЕВР е да проверява до колко разписаните там планове се спазват и ако комисарите открият разминаване между посочените параметри и реалните средства, изразходени за модернизация на ВиК системите, тогава регулаторът има право да преразгледа цените на водата.

Но това не може да стане по-рано от третата година след старта на тези бизнес планове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Риболовци се включват в благотворителна кампания за лечение
Риболовци се включват в благотворителна кампания за лечение
ГДБОП разби група за производство на фалшиви пари и амфетамини
ГДБОП разби група за производство на фалшиви пари и амфетамини