НОВИНИ

По-скъпа вода от догодина ще плащат жителите на 14 града

Цената на водата скача от 1-ви януари в 14 български града средно с между 8 и 20 на сто, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание. Поскъпването в София ще е с близо 10% и е неизбежно, смятат от концесионера "Софийска вода". Основната причина са плановете за ремонти и модернизирането на цялата мрежа. Какво точно планира дружеството за 2018-а година и как потребителите реагират на увеличението вижте в прякото включване на репортера Карина Караньотова.

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
16:30, 15.12.2017
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

За първата година на 5-годишния планов период, който е от 2017-2021 година "Софийска вода" вече е инвестирала 45 милиона лева в подобрение на мрежата. Основните проблеми са старите тръби, които влошават качеството на иначе хубавата софийска вода и причиняват големи загуби. Затова за целия период бизнес планът предвижда инвестиционна програма във ВиК инфраструктурата на територията на Столичната община в размер над 200 милиона лева.

Владимир Давидов подкрепя увеличението на цената, ако това ще подобри услугата. Според него трябва да бъдат намалени загубите на вода и по-рядко да има аварии.

Владимир Давидов:"Ние всяка година по няколко пъти виждаме течове, нещо спира, така че може би трябва да се ремонтира. Ако ни подават по-чиста вода и по-качествена си заслужава, но това ще проверим.

Зоя Андреева е категорично против увеличението. Въпреки че е работила като преподавател 35 години, пенсията ѝ е толкова ниска, че не може сама да покрие дори сметките си.

Зоя Андрееева:"Много е трагично това непрекъснато да се искат пари! Честно казано децата ме подкрепят! Иначе с пенсия и увеличени такси, не може да стане. Малко така е обидно."

През следващата година концесионерът предвижда изграждане на нова канализация и реконструкция на водопроводите в квартал "Бенковски" и квартал "Модерно предградие", както и рехабилитация на около 35 км от съществуващата водопроводна мрежа. Столиният общински съвет смята, че увеличението на водата е недостатъчно аргументирана. Затова и миналата година от там са поискали Комисията за енергийно и водно регулиране да направи проверка на "Софийска вода".

Йорданка Фандъкова, кмет на София:"Така че КЕРВ е органът, който ще провери. За мен е важно в инвестиционата програма да се залагат повече средства не само за подмяна на водопровода, което е важно, за да може да се намалят загубите от вода, но за мен е важно да се залагат и изграждане на канализация, защото това е един от проблемите в кварталите на София."

През идната година от дружеството "Софийска вода" ще инвестират и в изграждане на нови съоръжения в пречиствателната станция за отпадъчни води. По този начин ще бъдат оползотворени утайките и превърнати в газ.

От 1-ви януари и жителите на Варна ще плащат по-скъпа вода. Увеличението е със 7 стотинки. Така един кубик вече ще струва 3 лева. Искането е на Комисията за енергийно и водно регулиране, а не на ВиК дружеството. Това е второто поскъпване през последните 7 месеца.

;

ВАРНЕНЦИ НЕДОВОЛНИ ОТ ПОРЕДНОТО ПОВИШЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ВОДАТА

След днешното решение варненци вече ще плащат по 3 лева за кубик вода, вместо досегашните 2,93 лева.

Маргарита Милкова:"На база на какво вдигат тази цена. Вдигнаха я веднъж, втори път, докога? Безобразие, нищо друго не мога да кажа. Аз нямам нищо против, ако правят нещо, а то няма вода почти през ден."

Последното повишение цената на водата във Варна беше през май по искане на ВиК дружеството. Тогава кубикът се вдигна с 15%. Въпреки това авариите не спират, а качеството на водата не е подобрено.

Теменужка Палазова:"Винаги има утайка, като оставиш в кана или шише, има утайки, особено пък в пералните, много се задръстват."
Валери Янев:"Смятам, че не е достатъчно чиста. Използвам основно минерална вода и изворна вода, не използвам водата като питейна."

Повишаването на кубик вода неминуемо ще се отрази и върху цените на други стоки и услуги от първа необходимост, споделят варненци.

Маргарита Милкова: "Хората първо, че изнемогват финансово. Извинявам се, но за какво направиха това увеличение да речем на пенсии, на основна заплата, като веднага цените започват да скачат? Къде е помощта?"

Новите цени влизат в сила от началото на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 10 милиона души в Йемен са застрашени от масов глад, обяви ООН
Повече от 10 милиона души в Йемен са застрашени от масов глад, обяви ООН
Ямболският съд остави в ареста учениците, нападнали таксиметров шофьор
Ямболският съд остави в ареста учениците, нападнали таксиметров шофьор