НОВИНИ

Обучават роми за парамедици в Спешната помощ

Обучение за парамедици от ромски произход организира неправителствена оргнизация. В проекта са включени 10 души от София и Плевен. Обучението ще продължи една година, а курсистите, които завършат успешно ще получат възможност да работят в Центровете за спешна помощ.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:27, 17.12.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

31-годишният Марин Петков е завършил средното си образование в Химическия техникум в Плевен. Не продължил в университет, защото семейството му нямало възможност да го издържа. От 4 месеца е безработен. От началото на декември се обучава за парамедик.

Марин Петков: Искам да помогна на хората. Виждал съм за какво става въпрос. На мен ми се е случвало линейката да дойде след половин час и да няма кой да ти обърне внимание. Колкото сме повече, толкова по-добре. Това е една помощ за бързата помощ.

Парамедиците трябва да имат шофьорска книжка. Марин отговаря на условието. Ако завърши курса успешно, ще може да помага на лекарите, с мерене на кръвно, електрокардиограми и поставяне на инжекции. В случай на конфликт в махалата, ще играе и ролята на медиатор.

Радостин Манов, Сдружение „Разнообразни и равни“: Ако има някакъв скандал помежду им - между лекар и пациента ром. Когато. И чрез езика си той ще един парамедик е от тази общност, знае езика и чрез езика си той ще скъси тази дистанция и ще намали проблема.

В столичния спешен център са назначени двама парамедици от ромски произход, завършили миналогодишния курс по проекта.

Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП-София: Изключително добре се справят и дамата. Амбициозни са. Едното момиче в момента следва- момчето вече е завършило висшето си образование. Отговорни са, добри са.

Сунгарска каза още, че от началото на годината е имало 17 нападения над екипи от столичния спешен център. Нито едно от тях не е било в ромска махала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да изберем безопасна коледна играчка за детето си?
Как да изберем безопасна коледна играчка за детето си?
​Жителите на община Генерал Тошево гласуват на местен референдум
​Жителите на община Генерал Тошево гласуват на местен референдум