ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
Първият български изтребител F-16 кацна на авиобаза...
Чете се за: 01:25 мин.
Почина известният актьор Вал Килмър
Чете се за: 00:27 мин.
Депутатите обсъждат вота на недоверие срещу кабинета...
Чете се за: 01:20 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Все повече хотели в Банско избират храни от региона за гостите си

Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Все повече собственици на хотели в Банско избират да предлагат на гостите си хранителни продукти, произведени от региона. Кампанията на БНТ 2 "Купувам българско" и инициативата, която събра на кръгла маса в курорта през пролетта производители и хотелиери, показа своя ефект. Защо хотелиери от Банско избраха да предлагат на гостите си млечни козе продукти, вижте в репортажа на Елена Чимева и оператора Иван Терзиев.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Иван Мутафчиев отглежда около 240 кози и ярета в района на Банско. Тази година е произвел над 1 тон био козе сирене и мляко. Разказа, че почти всичко е успял да продаде на магазини, ресторанти и хотели. А количествата сирене, които са му останали, вече са договорени. Ива и Александър Иванови управляват хотел в курорта, поръчали са от неговото сирене за гостите, след като посетили фермата.

      Ива Иванова: "Знам какво предлагам, знам откъде идва и знам качеството на продукта. Аз лично имам син на 2 години, който съм захранила с това сирене, и съм много горда и доволна. Много се надявам да има все повече и повече български производители, защото, качеството е невероятно."
      Иван Мутафчиев, производител на козе сирене: "Ние трябва да държим на българското преди всичко защото е произведено в България. Истински е. Пресен е. Хубав е и качествен и затова хората според мене трябва да си взимат колкото се може повече български продукти."

      Семейство Иванови посрещат предимно чужди туристи в хотелския комплекс - англичани, румънци, гърци и малко българи. Не пропускат да организарат за гостите веднъж седмично българска вечер с гозби.

      Ива Иванова - управител на хотелски комплекс: "Предлагаме все повече и повече местни продукти като местните ястия, които бабите са приготвяли навремето, меса, сирена, домашни вина. Нашата цел на тази вечер е максимум от продуктите и нещата, които бъдат изложени, да бъдат местни производства."

      Производителят на млечни козе продукти признава, че в резултат на кампанията "Купувам българско" поръчките за сирене и мляко са зачестили, както и интересът от хотелите към българските храни.

      Иван Мутафчиев: "Много добре е да се правят такива кампании и успешни кампании. И всяка реклама е добра."
      Ива Иванова: "Местното производство според мене в пъти по-добро от това, което можем да си купим от външни производители."

      90% от храните и част от напитките, които ще предлагат семейство Иванови на своите гости през новия зимен ски сезон в Банско, са от местни производители.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?