НОВИНИ

Антон Кутев: Когато подписваш за милиарди, има корупция

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Антон Кутев заяви, че корупцията съществува в изпълнителната власт, където се подписват обществени поръчки за милиарди. Затова и БСП предлага главата на антикорупционния орган да се назначава от празидента, а не от парламента.В студиото на „Още от деня“ Кутев коментира и отменянето на мораториума върху нови молекули, който той определи като точка за БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 21.12.2017
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Антон Кутев защити идеята на БСП главата на антикорупционния орган да се назначава от президента, защото иначе мнозинството в парламента ще защити себе си.

Антон Кутев, зам.-председател на БСП: Не очаквам от лидера на органа, назначен от Цветан Цветанов, да започне дело срещу него за подслушванията и имотите.

Кутев призна, че и обратната теза има основание - антокорупционният орган трудно ще разследва президента, който е назначил началника му. Разликата според него обаче е, че възможностите за корупция на президента са хиляди пъти по-малки от тези на представителите на изпълнителната власт, отбеляза Кутев.

Антон Кутев, зам.-председател на БСП: Когато подписваш за милиарди, има корупция. Тя е възможна в изпълнителната власт. Именно заради това контролният орган трябва да е извън парламента и правителството, а в България няма кой друг да го контролира, освен президентът.

Кутев отбеляза, че няма комисия в парламента, която може да започне проверка срещу мнозинството. Въпросът според него е в обхвата на антикорупционния орган и до колко високи етажи на властта може да стигне. Той отбеляза, че в закона на ГЕРБ няма основание органът да може да извършва подслушвания.

;

Кутев изрази личното си мнение, че в казуса около Иво Прокопиев има сплашване срещу целия бизнес в България. Според него въпросът за приватизацията „Техноимпекс“ на Корнелия Нинова е ясен, но не е ясно как Цветелина Бориславова е придобила банката, която е била „политическото предприятие на Иван Костов“. Той продължи, че сравнението между Цветелина Бориславова и „Техноимпекс“ на Корнелия Нинова е като да се сравнява слон с мишка.

Антон Кутев, зам.-председател на БСП: Кирил Добрев и Румен Гечев да си казват каквото искат. Знам за колко беше приватизирана БГА Балкан - 200 хил. Тези граждани, които ни гледат в момента, ако смятат, че това е станало по правилата на БСП - ние имаме 9 години власт.

Според Кутев ГЕРБ са се опитали да прехвърлят огъня върху Корнелия Нинова с „Техноимпекс“. Той предвиди, че ще се стигне до съда в Страсбург и Нинова ще спечели.

Антон Кутев, зам.-председател на БСП: Има ли вина БСП? Сигурно има. Но не БСП трябва да отговаря за тия неща. Там стоят Иван Костов с реформаторското мнозинство, Филип Димитров, един куп правителства и мнозинства.

Той подчерта, че по време на голяма приватизация БСП не е била на власт.

;
Антон Кутев, зам.-председател на БСП: Отменянето на мораториум е точка за нас, въпреки че тази точка ДПС от няколко месеца говори. Самото защитаване на мораториума е грешка от страна на управляващите.

Той отхвърли обвиненията, че действията на БСП са популистки.

Антон Кутев, зам.-председател на БСП: Слава Богу, хората подкрепиха отпадането на мораториума. Разбира се, че отговаряме на обществените искания. Ние поставяме въпроса, защото има хора, които искат това. Хубавото е, че имаше политически сили, които отстояваха гледната точка на хората. Можеше да се случи без скандалните развития.

Кутев заяви, че парламентаризмът е пострадал, тъй като отхвърлянето на мораториума е доказало, че целият Парламент зависи от един човек - министър-председателя. Според него именно Бойко Борисов е носител на популизма, а не БСП.

Антон Кутев, зам.-председател на БСП: Това да застанеш зад исканията на хората и да ги отвоюваш в парламента не е популизъм. Хората искат борба с паралелната държава.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти за лятна заетост в Германия търси Бюрото по труда в Благоевград
Студенти за лятна заетост в Германия търси Бюрото по труда в Благоевград
Детската градина в село Черни връх днес отново отвори врати
Детската градина в село Черни връх днес отново отвори врати