НОВИНИ

Известен датски архитект даде съвети за подобряване на градската среда във Варна

Огромните задръствания, построяването на много високи сгради, разбитите тротоари, трудният достъп на хората с увреждания до обществени места - това са само част от проблемите на Варна, които забеляза по време на разходката си в града известният датски архитект и урбанист проф. Ян Геел. Той е категоричен, че градската среда може стане по-приятна, ако автомобилите отстъпят място на велосипедистите и пешеходците. 81-годишният експерт похвали общината заради полаганите усилия Варна да бъде зелен град.Според него това е отлична мярка за подобряване на качеството на въздуха.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
19:35, 27.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Проф. Ян Геел заяви, че Варна има същите проблеми, както повечето градове от Източна Европа. Един от тях са огромните задръствания, които задушават града.

проф. Ян Геел, архитект и урбанист Броят на колите тук се увеличава много бързо и управляващите не са в състояние да го контролират. Аз бих го нарекъл инвазия на автомобили.

Датският архитект отбеляза още разбитите тротоари, недостатъчният брой пешеходни зони, трудният достъп на хората с увреждания до обществени места и паркове. Според него тези нередности могат да бъдат преодолени бързо, ако институциите се задействат. Той обърна внимание и на динамичното застрояване на централната градска част.

проф. Ян Геел, архитект и урбанист Мисля, че в този град трябва да бъдете изключително предпазливи с високите сгради. Градът става много по-ветровит и климатът се влошава, когато се строят толкова големи сгради.
;

Според проф. Геел високите сгради създават четири пъти повече вятър отколкото 4-5 етажните постройки.

проф. Ян Геел, архитект и урбанист Като лош опит мога да дам високият хотел в центъра на града. Когато преминах от там, бурята направо щеше да ме отнесе. Построяването на тази сграда е престъпление.

Проф. Геел каза още, че Варна е популярна туристическа дестинация и ще бъдат привлечени повече туристи, ако се подобри градската среда с повече пешеходни зони, подходяща инфраструктура и транспорт, щадящ околната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в Закона за водите могат да променят българския туризъм
Промени в Закона за водите могат да променят българския туризъм
Паркингите за тирове край Русе са препълнени заради лошото време
Паркингите за тирове край Русе са препълнени заради лошото време