НОВИНИ

5% скок на цените на имотите за година във Варна

Средно за година скокът е с около 5%, показват данните на Националния статистически институт. Градът е сред петте в страната, в които се наблюдава ръст на реализираните сделки. Купувачите на имоти са предимно българи или сънародници, които живеят в чужбина и са решили да се приберат в родината си. Чужденците, предимно руснаци и англичани, също проявяват интерес към покупката на апартамент във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
07:59, 11.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Семействата предпочитат да закупуват жилища тип ново строителство пред панелното. Специално за Варна търсенето на нов дом е във всички райони на града.

Добромир Ганев, Национално сдружение Недвижими имоти: Най-голям е интересът на инвеститорите към апартаментите с една и две спални - двустайните и тристайните.

Водещо при закупуването на имот е и неговата цена. За Варна разликата между центъра и крайните квартали може да бъде двойна. Цените варират от 400 евро в по-отдалечените квартали до 1500 евро в централната градска част.

Анатолий Георгиев, Национално сдружение Недвижими имоти: Това, което е най-активно, като сегмент е от порядъка на 600-700 евро. Това е най-търсеното, като цена в сегментирането.
;

Работи се активно и за ограничаване на случаите на фалшиви обяви. Екеспертите наблегнаха и на една лоша практика, която някои от брокерите използват, за да осъществят сделка.

Добромир Ганев, Национално сдружение Недвижими имоти: Намалят се цени на имоти без съгласието на собственика, за да може да излизат по-нагоре. Разбирате ли за какво говорим. Това даже може да бъде нарушение по Наказателния кодекс.

За да се предпазят от евентуална измама при покупката или продажбата на имот, потребителите е нужно първо да си изберат брокер от компания, която е доказана на пазара и спазва етичния кодекс.

Нина Арнаудова, Национално сдружение Недвижими имоти: Защото в повечето случаи те си избират имота и с имота върви даден брокер.

Експертите съветват още потребителите да не предоставят личните си данни на непроверени фирми.


Ръст на цените на имотите има в цялата страна, като в София той е около 6,5%. Вижте повече:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп постави условия за налагането на мита върху стомана и алуминий
Тръмп постави условия за налагането на мита върху стомана и алуминий
Журналистът на БНТ 2 Георги Велизаров представи свои стихотворения
Журналистът на БНТ 2 Георги Велизаров представи свои стихотворения