НОВИНИ

Продължава изпомпването на водата от авариралия язовир "Рогозен 1"

Правителството отпуска 3 млн. на Община Хайредин за язовирите. Решението беше взето на извънредно заседание на кабинета тази сутрин. Частичното бедствено положение в община Хайредин остава в сила, въпреки че днес ситуацията беше значително по-спокойна. Притокът на вода в авариралия язовир "Рогозен 1" е намалял наполовина в сравнение с вчера и е достигнал 3 кубика в секунда. И днес продължиха спасителните дейности по изпомпване на водата, за да се намали натискът върху стената и разрушения преливник на съоръжението.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
20:02, 10.03.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Изсипването на тонове скали в преливника не е достатъчна мярка за решаване на проблема, защото компрометираният преливник се нуждае от бетониране. До два дни на язовира ще бъдат монтирани и сифони, които ще заместят помпите. През лятото водоемът ще бъде източен до кота нула, за да започне цялостният му ремонт. Днес правителството отпусна 3 милиона лева за целта.

Малина Николова, областен управител на Враца: - С тези средства - 3 милиона лева, ще се предприемат реалните действия по цялостно обезвреждане и ремонт на двата язовира - Рогозен и Бързина, за да се чувства населението в безопасност.

На язовира дойде и заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който доведе и екип от експерти по ремонт и поддържка на водоемите в системата на НЕК.

Красимир Първанов, зам. министър на енергетиката: - Има списък, има анализ на всеки един водоем, има специално звено, което се занимава и ние сме дали специалисти от енергетиката, които участват в тези групи. Лично на мен ми се иска в много кратко време да достигнем такова техническо състояние на малките водоеми, каквото е и на големите значими язовири в България.

В съседната община Мизия нивото на река Скът се покачва бързо. Къщата на семейство Шумански е край брега и при голямото наводнение през 2014 година са загубили цялото си имущество. Затова през изминалата нощ са следили обстановката .

Йордан Шумански: - Вчера беше на 4 камъчета тука на моста, сега е на 2, ние гледаме камъчетата. Тя много бързо се вдига водата.

От община Мизия започнаха изпомпване на преливащите шахти на канализацията. До критичното ниво на преливане на реката остават още 80 сантиметра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството отпусна 3 млн. лева на Община Хайредин
Правителството отпусна 3 млн. лева на Община Хайредин
Кариерен форум в Лондон привлича български студенти за работа у нас
Кариерен форум в Лондон привлича български студенти за работа у нас