НОВИНИ

Мъж от Благоевград от година издирва близките на своя донор, за да им благодари

В навечерието на един от най-светлите християнски празници близките на изпаднал в мозъчна смърт след инсулт 56 - годишен мъж дадоха надежда за нов живот на двама пациенти в Александровска болница. Роднините са взели тежкото, но изключително благородно решение да дарят органите му. А мъж от Благоевград от година издирва близките на своя донор, за да им благодари за жеста и шанса да има нормален живот.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:00, 06.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Това е история за избора - да кажеш сбогом на близък човек и да дадеш шанс на други - да живеят. Решение, за което разумът и сърцето не си противоречат. Така мъже на 48 и 52 години бяха трансплантирани вчера с бъбреци. След операциите състоянието им е стабилно и двамата се възстановяват в реанимацията на Александровска болница.



;

"Дървото на живота" - символът на дарителите събира имената на всички, които продължават да живеят чрез спасените от тях.

От началото на годината нови две имена на донори са намерили място сред листата му. На същото дърво е и донорът на Николай Спасов от Благоевград. След 4 години на хемодиализа, обаждането с новината, че има донор, най-накрая дошло. Оперирали го преди година. Днес Николай се радва на пълноценен живот.

Николай Спасов: Чувствам се прекрасно, работя си и се радвам и на природата и на семейството и на живота и като гледам сега всичко наоколо цъфнало, дет се казва и аз цъфтя.

Кои са хората взели съдбоносното решение - това е въпросът, който Николай си задава всеки ден. Според българското законодателство обаче, донорството е тайна. Николай търсил близките на своя спасител по всевъзможен начин.

Николай Спасов: Опитах се във Фейсбук, но никой не се обади. Ще пиша пак, най- малкото да благодаря на тези хора за това което са направили, понеже дето се вика те ми върнаха живота.

По последни данни на изпълнителната Агенция по трансплантации над 1100 души у нас се нуждаят от органи. Най-много - около 1 000 очакват донорство на бъбрек. Надежда за трансплантация на черен дроб таят 47 души, а от ново здраво сърце се нуждаят - 40. Това е тяхното медицинско Възкресение - породено от благороден жест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В първия почивен ден: Задръствания и катастрофи по пътищата в страната
В първия почивен ден: Задръствания и катастрофи по пътищата в страната
Партията на унгарския премиер Орбан проведе последния си предизборен митинг
Партията на унгарския премиер Орбан проведе последния си предизборен митинг