НОВИНИ

9 нарушения установиха от РИОСВ в хода на акция в София

Регионалната инспекция по околната среда съвместно със Столичната община и Столичната дирекция на вътрешните работи и водите в София откри 9 нарушения в автосервизи и пунктове за вторични суровини при акция за опазване на чистотата на въздуха. Тя е проведена между 21 и 29 декември. Инспекторите са проверили 9 автосервиза и 6 пункта за вторични суровини в районите "Възраждане", "Оборище", "Красна поляна", "Овча купел" и "Илинден".

Владимир Христовски
от Владимир Христовски БНТ2
18:40, 30.12.2017 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

В един от автосервизите е установена липса на утвърдени работни листа за генерираните от дейността му отпадъци. Предвидената за това нарушение санкция е в размер от 15 до 50 хиляди лева.

В два пункта за събиране на вторични отпадъци е констатирано незаконно съхраняване на отпадъци от черни и цветни метали и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Глобата тук е до 50 хиляди лева.

Друго драстично нарушение е установено в автосервиз, в който са се отоплявали с отработено масло. На дружеството е съставен акт, като законодателството предвижда санкция в размер от 10 до 50 хиляди лева.

От нова година "Пътната полиция" ще спира от движение автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София. Това ще стане възможно със седемте газоанализатора, които Столичната община купи. 6 от тях ще работят в пункта за регистрация на автомобили на КАТ в кв. "Дървеница", а един от тях ще се използва за проверки по пътищата в града. При установяване на наднормено замърсяване колата ще бъде спирана от движение, а полицаите ще съставят и акт на шофьора. От догодина се затяга и контролът над пунктовете за технически прегледи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще работи транспортът по Нова година?
Как ще работи транспортът по Нова година?
Автобус се запали в движение край Калофер
Автобус се запали в движение край Калофер