НОВИНИ

9 загинали след земетресението на границата между Турция и Иран

Районът на турско-иранската граница беше разтърсен сутринта от силно земетресение - със сила 5,7 по скалата на Рихтер. Срутени са стотици постройки в пограничните села и в Турция, и в Иран. Ранени са десетки хора. Епицентърът е бил на 10 километра навътре в Иран, но жертви има само от турската страна на границата. До момента се знае за 9 загинали, сред тях 4 деца. Те са били затрупани в разрушени къщи. Властите в Турция мобилизираха 25 линейки и медицински хеликоптер в спасителната операция.

bnt avatar logo
от Деян Йотов БГНЕС
15:41, 23.02.2020 (обновена)
Чете се за: 00:20 мин.
По света

Домовете на над 1000 семейства в селата в район Башкале в турската провинция Ван са частично или напълно разрушени. Изпод руините са извадени 37 ранени. В спасяването им участваха стотици доброволци.

От иранската страна на границата - в провинция Западен Азербайджан, се съобщава за 75 пострадали в 43 села. Сеизмолозите в Иран съобщават, че епицентърът на труса е бил много плитко под земната повърхност - само на 6 километра.

И Иран, и Турция са сред най-застрашените от смъртоносни трусове страни в света. Само преди месец - на 24 януари, пак в източна турска провинция - Елязъг, земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер отне живота на 41 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австронавт-любител загина при опит за полет със самоделната си ракета
Австронавт-любител загина при опит за полет със самоделната си ракета
Почина създателят на Лего
Почина създателят на Лего