НОВИНИ

Дискусия за нуждата от здравното образование в училище

Въпросът за нуждата от здравно и сексуално образование отново беше повдигнат от родители общественици. На специална дискусия по темата те поканиха и представители на Министерството на образованието, с които да обсъдят защо е важно в учебната програма да се намери място за тези теми.

bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 23.02.2020
Чете се за: 00:29 мин.
Още

В училище е срамно да допуснеш правописна грешка и да не запомниш важна формула. Незнанието за собственото ни тяло обаче все още не буди сериозен срам, нищо че понякога води до фатални грешки. Един експеримент с десетокласници в казанлъшко училище от преди 6 години говори достатъчно.

Весела Банова, клиничен психолог и психоаналитик: Когато децата са стреснати и объркани около сексуалността, разговор с подходящи думи за тялото винаги подрежда децата и винаги ги намества.

Разговор за социалните отношения също е нужен. Ползите от такова обучение вече са познати в Америка. Резултатите сред ученици, минали такава програма го показват.

Румен Бостанджиев, сексолог и психотерапевт: Те са много по-отговорни. Те са много по-успешни след това като следват, създават семейства. Тези деца са много по-здрави.

В дискусията за ползите и липсите беше поканен и представител на властта. Неговият стол обаче остана празен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на отворените врати в Националното училище по изкуствата във Варна
Ден на отворените врати в Националното училище по изкуствата във Варна
Пролет пукна, ние не!
Пролет пукна, ние не!