НОВИНИ

90% от жилищата в ромските квартали в Пловдив са незаконни

90% от жилищата в ромските квартали в Пловдив са незаконни, обявиха пред БНТ кметовете на районите „Източен" и „Северен". Не е ясно обаче колко точно са постройките, затова в квартал „Столипиново" започва тяхното описване. Заради пренаселената територия на ромските махали незаконното строителство вече завзема тротоарите, а електрическите стълбове се вграждат в къщите, случай за който вече ви разказахме.Вижте и още във включването на Антоанета Чакандракова.

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 17.02.2018
Чете се за: 02:16 мин.
У нас

Около 40 000 са жителите на най-големия ромски квартал „Столипиново" в район „Източен". Още 10 000 са хората, които населяват „Шекер махала" и „Арман махала" в пловдивския район „Северен". Голяма част от живеещите там нямат регистрация. През последните две години от кметството в „Северен" са премахнали 51 незаконни търговски и жилищни постройки.

В „Източен" през 2017 година са съборени 4 жилищни сгради, а от началото на тази година още две къщи и 30 търговски обекта. Жителите на незаконните къщи обаче масово обжалват заповедите за премахване и започват дела, които се точат с години и това спира дейността на двете кметства. Последната тенденция в строителството в двата района е вграждането на електрически стълбове и улични лампи в незаконните имоти, които завземат тротоарите и улиците.

За архитектурната мисъл в „Столипиново" и „Арман махала" липсата на място за застрояване не е пречка. Незаконните имоти растат на височина, а уличното осветление и електрическите стълбове по тротоарите се приютяват в разширените домове. След случая, в който Марин от „Арман махала" , за да не бъде глобен, сам реши да освободи завзетата улична лампа, се оказа, че новаторството да си осиновиш стълб, се разпространява и в „Столипиново".

Николай Чунчуков, кмет на район „Източен": Имахме случаи на един уличен стълб, който беше ограден изцяло от къща на улица „Възход", след предприетите от нас действия и издаването на констативен протокол тази част от къщата беше премахната, която ограждаше стълба.

Още три подобни случая са констатирани, сред тях вградена в жилище лампа на улица „Ландос". Придобилият осветителното тяло собственик на къщата се скри, а част от съседите, които декларираха, че домовете им са законни, също недоволстваха.

Петко: Не е нормално, аз ви казвам, че не е нормално, не съм казал, че е нормално. Ей вижте, затвориха ми пътя, къщата, ей тая малката, това законно ли е, колко метра трябва да бъде там, трябва да се сбием с тях, три метра трябва разстояние да има.

Заради нарушенията започват проверки на територията на „Столипиново", като ще бъдат предприети законовите мерки, за да бъдат освободени стълбовете. В „Арман махала" усилията на Марин и роднините му да освободят завзетия стълб продължават.

Ральо Ралев, кмет на район „Северен": Започнал е премахването, но ако той спре, а и не само той, който и да е, ние ще продължим. Заповедта е срещу цялата къща.
Марин Михайлов: Мъчно ми е, ми как, много пара харчихме, ама искат да го бутнеме.

На метри от къщата на Марин, на съседната улица откриваме електрически стълб, вграден в друг незаконен имот. Според съседите, собственикът на къщата сам щял да я събори.

Георги: Сам щял да бута, оня ден чух от него тука, говореше, сам щял да си го бутне. Това изобщо не е нормално, нищо не е нормално, ей тука всичките тези тротоари трябва да се освобождават.

90% от жителите обжалват заповедите на районните администрации за събаряне на къщите и търговските обекти. Затова сега от кметствата чакат решенията на съда, за да продължат премахването на постройките.

Ральо Ралев, кмет на район „Северен": Предстоят всички останали 9, по спомени, къщи, които са пак в "Арман махала".
Николай Чунчуков - кмет на район „Източен": През март месец ще стартираме пак с една такава голяма акция по премахване на обекти от цяла улица, които са заети.
Фанка: Притеснени сме, точно е така, защо, защо ще бутат хората? Ние всичките тука не е законна, ние всички сме така, откъде това законен вкъщи, покажи ми една да излиза.

Голяма част от хората, които обжалват заповедите, имат и други жилища, казват от двете кметства. На тези, които няма къде да отидат, трябва да се осигурят временни домове. Според представителите на общинските администрации обаче почти всички отказват временни социални жилища.

Преброяването на къщите, което ще се извърши в квартал „Столипиново", ще отнеме поне година, обявиха от кметството в „Източен". Ще бъдат описани и терените, върху които са строени жилищата. От кметството в „Северен" пък заявиха, че акциите срещу незаконното строителство дават резултат, тъй като жителите вече сами отстраняват постройките си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дарение на общински имот за църквата предизвика недоволство в Стара Загора
Дарение на общински имот за църквата предизвика недоволство в Стара Загора
Подвеждащи ли са рекламите с анимационни герои върху храни?
Подвеждащи ли са рекламите с анимационни герои върху храни?