Масови проверки на таксита около летищата и автогарите в страната

Инспектори на Автомобилна администрация и Икономическа полиция установяват средно по 4 случая дневно на нерегламентиран превоз на пътници само на Летище София. При проверките са открити "помпи" за увеличаване на сметките. Нередовните таксита предлагат и транспорт до зимните курорти.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:21, 17.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Летище София - все още една от най-доходоносните дестинации за т.нар. "копърки".

Любомир: За тях няма ред, няма нормална тарифа, как си награбят някой, после си го отработват.

Набелязването на жертвите обикновено започва още от зоната пристигащи. Шофьорите най-често чакат полети от Западна Европа, носейки табелка такси. Предварително подготвят фрази на няколко езика.

Росен Игнатов, Икономическа полиция ГД ,,Национална полиция": Тече едно договаряне на въпросната сума, след като сумата е конкретизирана се качват в лекия автомобил и отиват за конкретната дестинация.

Проверките на Икономическа полиция показват, че такситата менте излизат в най-добрия случай двойно по-скъпо.

Росен Игнатов, Икономическа полиция: На територията на град София до момента това, което се установи в рамките на 20-30 лв. за курортите като Банско 80 евро или 160 лв.

От началото на годината инспекторите на Автомобилна администрация са съставили 150 акта само на Летище София. В девет коли са открити устройства за манипулиране на данните на таксиметровите апарати. Инспекторите съветват ако станем жертва на измама, да пазим касовата бележка.

Красимир Сребров, директор на ИА ,,Автомобилна администрация": По този касов бон ние може да проверим много неща и съответно водача можем да го санкционираме.

От Автомобилна администрация предвиждат затягане на контрола върха касовите апарати.

Красимир Сребров, директор на ИА ,,Автомобилна администрация": Ще променим и ще включим към НАП всички касови апарати на таксиметровите автомобили за контрол. Тогава ще можем да ограничим страшно много документи, които в момента ги изискваме към водачите на таксиметрови автомобили.

При проверките инспекторите са установили още, че някои водачи са шофирали без удостоверение за психологическа годност и непопълнени пътни книжки. Нарушения са открити и при ползването на задължителната седмична почивка.

До момента са направени общо 830 специализирани проверки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Недостиг на медицински сестри в столичната клиника по детска онкохематология
Недостиг на медицински сестри в столичната клиника по детска онкохематология
Продължава посещението на президента Радев в Македония
Продължава посещението на президента Радев в Македония