Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Масови проверки на таксита около летищата и автогарите в страната

Инспектори на Автомобилна администрация и Икономическа полиция установяват средно по 4 случая дневно на нерегламентиран превоз на пътници само на Летище София. При проверките са открити "помпи" за увеличаване на сметките. Нередовните таксита предлагат и транспорт до зимните курорти.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:21, 17.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Летище София - все още една от най-доходоносните дестинации за т.нар. "копърки".

Любомир: За тях няма ред, няма нормална тарифа, как си награбят някой, после си го отработват.

Набелязването на жертвите обикновено започва още от зоната пристигащи. Шофьорите най-често чакат полети от Западна Европа, носейки табелка такси. Предварително подготвят фрази на няколко езика.

Росен Игнатов, Икономическа полиция ГД ,,Национална полиция": Тече едно договаряне на въпросната сума, след като сумата е конкретизирана се качват в лекия автомобил и отиват за конкретната дестинация.

Проверките на Икономическа полиция показват, че такситата менте излизат в най-добрия случай двойно по-скъпо.

Росен Игнатов, Икономическа полиция: На територията на град София до момента това, което се установи в рамките на 20-30 лв. за курортите като Банско 80 евро или 160 лв.

От началото на годината инспекторите на Автомобилна администрация са съставили 150 акта само на Летище София. В девет коли са открити устройства за манипулиране на данните на таксиметровите апарати. Инспекторите съветват ако станем жертва на измама, да пазим касовата бележка.

Красимир Сребров, директор на ИА ,,Автомобилна администрация": По този касов бон ние може да проверим много неща и съответно водача можем да го санкционираме.

От Автомобилна администрация предвиждат затягане на контрола върха касовите апарати.

Красимир Сребров, директор на ИА ,,Автомобилна администрация": Ще променим и ще включим към НАП всички касови апарати на таксиметровите автомобили за контрол. Тогава ще можем да ограничим страшно много документи, които в момента ги изискваме към водачите на таксиметрови автомобили.

При проверките инспекторите са установили още, че някои водачи са шофирали без удостоверение за психологическа годност и непопълнени пътни книжки. Нарушения са открити и при ползването на задължителната седмична почивка.

До момента са направени общо 830 специализирани проверки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на медицински сестри в столичната клиника по детска онкохематология
Недостиг на медицински сестри в столичната клиника по детска онкохематология
Продължава посещението на президента Радев в Македония
Продължава посещението на президента Радев в Македония