НОВИНИ

Изложба на Националния археологически музей показва открията на отминалото лято

Незнайни истории от зората на човешката цивилизация разказва изложбата на Националния археологически музей. Тя събира всички най-интересни открития от археологическите проучвания на отминалото лято. Най-богати са находките от неолитното селище край Дамяница.

Мария Чернева
от Мария Чернева
23:00, 16.02.2018
Чете се за: 01:35 мин.
Новини от миналото

Само за едно лято археолозите успяха да разкрият и разчетат 1000 години живот. На първите земеделци по нашите земи, заселили долината на Струма преди 7000 години.

Доц. Людмил Вагалински - директор на НАИМ: Важното е, че за много дълъг период тези хора са успели да уседнат, да развият една блестяща култура, да не кажа цивилизация.

В далечното време на неолита са изработвали подобна рисувана керамика, специализирали умения в производствен център за изпичане на глина, оставили ни множество идоли и идея да техните вярвания и представи.

Загадъчният народ от града на птиците и тази година поднесе изненади. След най-старото златно мънисто, в пръста блесна и златен амулет, подобен на други от варненския халколитен некропол. Което определено показва засилени връзки между селищата.

Камен Бояджиев - археолог:Тези хора всъщност са търгували едни с други на стотици километри, познавали са се, имали са сходни виждания за света и сходни моди.

Ценни находки и човешки истории разкри некрополът на Деултум в Дебелт. Стъкленица, намерена пред детско черепче, определено е биберон. Най-важното в живота на друг жител на римската колония е флейтата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия определи като абсурдни обвиненията на САЩ срещу 13 руснаци
Русия определи като абсурдни обвиненията на САЩ срещу 13 руснаци
Обявено e извънредно положение в Етиопия след оставката на премиера
Обявено e извънредно положение в Етиопия след оставката на премиера