НОВИНИ

Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на Здравната каса проф. Плочев

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на Здравната каса професор Камен Плочев. Причината за конфликта - писмо на професор Плочев до парламента, в което той иска актуализация на бюджета на касата заради натрупани дългове от 271 милиона лева към чуждестранни здравни каси и фондове, без за това да е уведомен здравния министър. Депутатът от БСП Славчо Велков обяви от трибуната на парламента, че шефът на касата е заплашван. Развитието на случая - от Светлозара Казасян.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
20:32, 16.02.2018
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Пред медиите здравният министър Кирил Ананиев потвърди, че е поискал оставката на проф. Камен Плочев, който според него първоначално е отрекъл да е подписвал подобно писмо, а след това е допуснал, че го е направил, но без да прочете текста. Признал е вината си и е обещал да подаде оставка, но не го е направил.

Кирил Ананиев, здравен министър: Той постъпи изключително некоректно, първо не е информирал Надзорния съвет за това писмо, второ не е информирал министъра, той знае процедурата каква е. Надзорният съвет решава, когато ще има актуализация, праща на министъра на здравеопазването, министърът внася материал в МС и оттам , ако се вземе решение, отива в НС. Той дори не знае, че една такава актуализация, за да се направи, трябва да се направи актуализация на целия държавен бюджет. Когато уведомих премиера и министър на финансите, те не знаеха какво да кажат. Това е безумно поведение.

Ананиев не отрече, че касата има задължения, но уточни, че те се изплащат съгласно споразумения за разсрочване с чуждестранните каси и няма напрежение по темата. В писмото от Здравната каса обаче се говори за случаи на отказ на европейски болници да приемат болни от България с разрешения за планово лечение заради необслужвани задължения.

Според Славчо Велков от БСП, най-нормалното е проф. Плочев да изпрати подобно писмо до парламента, защото това е институцията, която го е избрала. И тук депутатът хвърли "бомбата".

Славчо Велков - БСП: Днес чрез посредник, професор Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик, който казва следното : Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай ние имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор.

През целия ден проф. Плочев не отговаряше на телефона си, но на сайта на НЗОК излезе становище според което:

"Министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на Управител на здравната каса. Неслучайно законодателят е регламентирал избора на управител на касата да се извършва от Народното събрание. Целта е да се елиминира възможността да се оказва влияние от страна на изпълнителната власт".

В становището се уточнява, че до министър Ананиев е изпратено писмо със същото съдържание преди това до парламента. И още, че то има уведомителен характер и не представлява документ, с който се инициира актуализация на бюджета на касата.

Развитие по случая се очаква следващата сряда, когато по казуса ще заседава здравната комисия в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец - Милан е сред фаворитите по зрителски интерес
Лудогорец - Милан е сред фаворитите по зрителски интерес
Стрелба в колеж близо до Сиатъл в САЩ
Стрелба в колеж близо до Сиатъл в САЩ