НОВИНИ

Пациенти с белодробни заболявания излязоха на протест

Повод за недоволството им е отказ на клиника във Виена да приема български пациенти за белодробна транплантация. Такива операции у нас не се правят. От министерството обясниха, че търсят спешно решение на проблема.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:05, 29.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
Още

29-годишният Адриан чака за трансплантация от три месеца. Единственият му шанс да диша и да говори без да се изморява, е да носи бутилка с кислород.

Адриан Петков - пациент: Единствения начин да се откача от тези маркучи и тези бутилки да не са с мен - това е трансплантацията на бял дроб. Но сега чакам министерството да си свърши работата, за да може да ме поемат в някоя болница по-специализирана.

За трансплантация на бял дроб чака още 15 българи. Операциите се правят на няколко места в Европа.

Георг Костов - пациент: До преди година, година и нещо - българи се приемаха в клиниката във Виена, но това се прекрати по някакъв начин.
Тодор Мангуров - председател на Асоциация "Пулмонална хипертония": С мотив, че България не е член на "Евротрансплант". От МЗ ни отговориха, че всъщност договор с "Евротрансплант" има и той е безсрочен.

От здравното министерство обясниха, че договорът с "Евротрансплант" не е прекъсван и предстои преподписване.

д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването: 8 държави членки, с които ние търсим партньорска болница, пазят органите за техните граждани. И казват така - "Вие си направете трансплантациите при вас".

Добрата новина е, че преговорите с клиниката във Виена са подновени.

д-р Марияна Симеонова - директор на Изпълнителната агенция по трансплантации: Имаме гаранция - изпратено е писмото, че с "Евротрансплант", с Австрия ще се продължи договора.

Водят се и преговори и с клиники в Англия и Франция. Здравното министерство е поискало и съдействие от министерството на външните работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата здравна карта ще съкрати болничните легла в Благоевградско с около 250
Новата здравна карта ще съкрати болничните легла в Благоевградско с около 250
С жребий избраха първокласниците в столично училище
С жребий избраха първокласниците в столично училище